Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Pestilence - Testimony Of The Ancients
Jaar van release: 1991
Label: Roadrunner Records
Pestilence - Testimony Of The Ancients
Het is al weer dertig jaar geleden dat Pestilence in Enschede werd opgericht en vijfentwintig jaar dat het derde album Testimony Of The Ancients ervoor zorgde dat de Nederlandse deathmetalformatie in zowel binnen- als buitenland definitief doorbrak. Chuck Schuldiner sprak zich lovend uit over het songmateriaal en Trey Azagthoth is zelfs fan.

Die twee namen zijn niet toevallig gekozen. De lezers die onbekend zijn met het materiaal van deze legendarische band moeten zich eigenlijk daarvoor schamen en stellen zich een mix voor van met name Death en Morbid Angel (ten tijde van Testimony Of The Ancients). Daaraan kun je Atheist, Iron Maiden, Possessed en in mindere mate Exodus, Kreator, Sodom, Autopsy en Sepultura toevoegen.

Pestilence bewandelt in zijn carrière min of meer dezelfde route als Death. Het ene album klinkt wezenlijk anders dan het andere. Het vroege materiaal, waaronder Malleus Maleficarum (1988), is thrashgerelateerd. Een jaar later zitten er op Consuming Impulse meer elementen van de death metal in. Daarna klinkt het beheerster, technischer, cleaner en voegt het inmiddels internationale gezelschap elementen uit de jazz en fusion toe.

Testimony Of The Ancients is het eerste album met gitarist/vocalist Patrick Mameli na het vertrek van Martin van Drunen. Zijn grunts zijn wat matter, maar nog altijd zijn ze zeer acceptabel. Zijn gitaarwerk is veelal memorabel, net als dat van Patrick Uterwijk. Tony Choy voegt met zijn interessante baslijnen veel toe. Ze komen vanwege de heldere productie van Scott Burns goed door. Marco Foddis timmert het geheel vakkundig dicht. Kent Smith voegt met zijn keyboardmelodieën veel sfeer en karakter toe, zoals in het titelnummer, The Secrecies Of Horror en het fantastische Twisted Truth.

Met laatstgenoemde heb je volgens velen het beste nummer op de plaat te pakken. Hoe vaak je de track ook luistert, de tegendraadsheid van de aanvangsriff blijft intrigeren en ook de manier waarop de secties verbonden zijn is van de bovenste plank. Zo is de overgang van de gitaarsolo naar het derde couplet uitmuntend. Ook in de andere nummers zitten geniale ideeën verwerkt. Luister eens naar de baspartijen in bijvoorbeeld het snelle Lost Souls of de riffs in de ijzersterke afsluiter Stigmatized (met daarachteraan slechts het outro In Sorrow). Het bijzondere aan de plaat is dat de reguliere tracks gescheiden zijn door intermezzo's van een halve tot een hele minuut, maar deze hadden veelal achterwege gelaten mogen worden. Impure is een voorbeeld van een intermezzo dat juist wel goed is geïntegreerd.

Sommige fans zweren bij de smerige sound van de twee eerste platen. Beide zijn voorname releases in de Nederlandse metalgeschiedenis. Het knappe van Pestilence is dat de band met een hele andere benadering ook Testimony Of The Ancients tot een klassieker bombardeert. Een geavanceerde benadering die veel ontzag oogste binnen de metalwereld, niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Opvolger Spheres (1993) werd heel gemengd onthaald. Voor de één innovatief en voor de ander juist té experimenteel. Daarna stopte de band ermee, kwam weer terug met drie solide albums, stopte er weer mee en kondigde dit jaar aan toch weer op te gaan treden. Nieuw studiomateriaal gaat er niet verschijnen, maar gelukkig hebben we de klassiekers nog in de kast staan, waaronder Testimony Of The Ancients.

Tracklist:
1. The Secrecies Of Horror
2. Bitterness
3. Twisted Truth
4. Darkening
5. Lost Souls
6. Blood
7. Land Of Tears
8. Free Us From Temptation
9. Prophetic Revelations
10. Impure
11. Testimony
12. Soulless
13. Presence Of The Dead
14. Mindwarp
15. Stigmatized
16. In Sorrow

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 27 december 2016

Koop dit album in

Meer Pestilence:

[ Terug naar de Album Reviews ]