Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Sumerlands - Sumerlands
Jaar van release: 2016
Label: Relapse Records
Sumerlands - Sumerlands
Sumerlands is een van de vele bands van Phil Swanson. "Phil wie?" hoor ik je waarschijnlijk al zeggen. Nu zijn bands als Vestal Claret, Seamount en Briton Rites niet bepaald de meest in het oog springende namen, maar Hour Of 13 bracht in de afgelopen tien jaar drie zeer verdienstelijke albums uit. Niet in de laatste plaats goed materiaal vanwege de krachtige zang van Swanson. Na zijn vertrek raakte hij betrokken bij het oprichten van Sumerlands, waarvan het debuutalbum onlangs in de platenbakken verscheen.

Tot nu hoor ik vrij wisselende meningen over Sumerlands voorbijkomen. Het meest bizarre is wel dat deze band door sommigen wordt afgedaan als een kloon of een meelifter (op het succes) van Ghost. Het is een nogal respectloze opmerking voor iemand die zijn strepen in de underground al lang verdiend heeft. Daarnaast liggen de muziek en thematiek erg ver van het horrorspektakel van het Zweedse, gemaskerde gezelschap af. Sumerlands is in hoofdlijnen een klassieke heavy metalband. De flirts met doom verdienen ook zeker een vermelding.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit debuut niet bepaald een van de meest originele platen van 2016 is. Het is gelukkig wel een heel degelijk werkstuk geworden waarop de kwaliteiten van de muzikanten afzonderlijk duidelijk naar voren komen. Het vormt alleen nog geen samenhangend geheel. Het klinkt wel goed, maar de songs zijn vooral een verzameling van goede stukken. Er wordt niet echt in dienst van het lied gedacht. Dat valt toch wel enigszins tegen van onder andere het gitaristenduo van Eternal Champion, die met deze band misschien wel het beste epic metalalbum van 2016 afleveren.

Sumerlands klinkt vooral goed, maar laat geen blijvende indruk achter.Seventh Seal, The Guardian en Spiral Infinite zijn net wat interessanter dan de rest. Er is nog veel wat verbeterd kan worden, maar eigenlijk hadden we wel wat beters mogen verwachten van deze veteranen. We blijven hoop houden.

Tracklist:
1. The Seventh Seal
2. The Guardian
3. Timelash
4. Blind
5. Haunted Forever
6. Spiral Infinite
7. Lost My Mind
8. Sumerlands

Score: 70 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 27 november 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]