Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Lonewolf - The Heathen Dawn
Jaar van release: 2016
Label: Massacre Records

Lonewolf - The Heathen Dawn

Lonewolf klinkt als een liefdesbaby van de Duitse voorvechters van true heavy metal met een thematische knipoog Running Wild en Grave Digger. Het viertal onder leiding van Jens Börner (zang en ritmegitaar) dat Lonewolf vormt, is echter afkomstig uit Frankrijk. The Heathen Dawn is de achtste langspeler in de bewogen geschiedenis van de groep. Het verhaal van Lonewolf begon al in 1992 en leek na een aantal jaren van tegenslag al ten einde te zijn zonder ook maar één plaat te hebben uitgebracht. De groep hervormde zich in het nieuwe millennium. Sindsdien brengt de band de ene na de andere plaat uit.

The Heathen Dawn opent met een intro dat meer klinkt als folk dan stevige heavy metal, maar dat maakt de groep goed met het overtuigende Wolfsblut. Het strakke gitaarwerk staat goed in de mix, evenals het vette basgeluid. De drums zouden iets scherper en prominenter hebben gemogen, maar zijn over het algemeen goed te pruimen. Het nummer doet het goed met uitdagende solo’s en een heerlijke, traditionele metalgalop. Invloeden van het eerdergenoemde Grave Digger en Running Wild zijn veelvuldig aanwezig in de structuur van Wolfsblut en andere nummers, terwijl de solo’s doen denken aan het betere werk van Iron Maiden.

Toch weet Lonewolf slechts deels te overtuigen. In de eerste plaats zijn de nummers niet al te origineel of lukt het de groep niet een echt eigen geluid te produceren. Dat wordt wel gecompenseerd met een degelijke productie en knap gitaarspel, want het zijn de speelse gitaarpartijen die constant de show stelen. Kwalijker is echter de zang van Jens Börner. Net als Grave Diggers Chris Boltendahl bedient Börner zich van een zware rasp, maar in tegenstelling tot de Duitse geweldenaar, lukt het hem niet om er veel klankkleur of variatie in aan te brengen. Het bereik van de Fransoos is beperkt, terwijl de geschreven zanglijnen daar weinig rekening mee houden. Met enige regelmaat wringt dat. Wellicht dat het toevoegen van een meer bekwame zanger de band goed zou doen en daarnaast de band een meer eigen geluid zou geven met wat aardige duetten, want in de lagere regionen doet Börners rasp het aardig.

The Heathen Dawn roept dan ook geen onverdeeld enthousiaste reacties op. Zoals gezegd is het instrumentale gedeelte dik in orde en maakt dat de wat standaard truemetalsongs grotendeels goed. Neem bijvoorbeeld het opzwepende Until The End of het rappe Demon’s Fire. Wat betreft zang laat Lonewolf echter te wensen over en voelt de plaat soms aan als een lange zit. Voor wie er toch geen genoeg van kan krijgen, is Heathen Dawn tevens verkrijgbaar als digipack met twee degelijke bonustracks.

Tracklist:
1. A Call To Wolves
2. Wolfsblut
3. Demon’s Fire
4. Keeper Of The Underworld
5. When The Angels Fall
6. Until The End
7. Rise To Victory
8. Heathen Dawn
9. Into The Blizzard
10. The Birth Of A Nation
11. Song For The Fallen

Score: 68 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 oktober 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]