Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Ghost - Popestar
Jaar van release: 2016
Label: Spinefarm Records

Ghost - Popestar

Afgelopen week was er het verrassende nieuws dat de Zweedse occultrockers van Ghost onder leiding van hogepriester Papa Emeritus III met nieuw materiaal zouden komen. Meestal is het daarna lang wachten tot er daadwerkelijk iets te beluisteren valt, maar Ghost doet dat beter. De ep Popestar is namelijk binnen een week uitgebracht en nu al verkrijgbaar. Het schijfje bevat vijf tracks waarvan het openingsnummer een nieuwe track is. De resterende nummers zijn covers van popsongs.

Square Hammer bijt het spits af en het is direct duidelijk dat het hier om een echte Ghosttrack gaat. Tekstueel bezingt het trouw aan de onzalige vader en qua muziek past het perfect bij de meest recente langspeler Meliora uit 2015. Ietwat popperig met een vernis van duistere ironie; het is het bekende recept waar Ghost inmiddels de harten van velen mee heeft weten te veroveren. Ondanks dat het uiterst toegankelijk klinkt, gebeurt er toch van alles met aardige keyboardpartijen, lekker vette baslijnen en een strakke, psychedelische break met gitaarsolo.

Ghost en covers gaan goed samen. Op het debuutalbum vonden we al een fijne bewerking van het Beatlesnummer Here Comes The Sun en met titel If You Have Ghost bracht het vijftal een ep met covers uit in 2013. Nocturnal Me van Echo And The Bunnymen is de eerste cover van Popestar en geeft een duistere draai aan het westernachtige origineel dat toch al niet lichtvoetig is. Het is de vraag of Papa Emeritus III net zo sinister klinkt als Ian McCulloch tijdens het gesproken deel, maar het zal elkaar niet ver ontlopen.

I Believe van Simian Mobile Disco en Bible van Imperiet zijn een stuk lichter van kleur. De mellow disco van Simian Mobile Disco is in de handen van Ghost verworden tot een dromerige hymne die ver weg blijft van de beat van het origineel. Aan Bible van Imperiet is weinig gesleuteld. Dit nummer klinkt bijzonder liefdevol en wellicht wat te zoet na het ruige werk van Square Hammer en de Eurythmicsklassieker Missionary man. Die laatste track heeft net als het origineel een pakkende, vuige vibe. Opvallend is dat de missionarissen van Ghost vocale assistentie krijgen van enkele priesteressen tijdens het merendeel van de songs.

Popestar is een leuk tussendoortje voor Ghostfans die snakken naar meer en voor de band is het een goed excuus om nog wat langer door te toeren. Nieuwe zieltjes zal de band er waarschijnlijk niet mee winnen, want qua geluid en uitvoerig is het hoe we Ghost kennen. Hoewel de groep soms weinig heeft veranderd aan de originele versies, hebben de heren de songs toch in het eigen, typische geluid gegoten. Het is muzikaal toegankelijker en iets minder ingewikkeld dan Meliora, maar desalniettemin zeer de moeite waard.

Tracklist:
1. Square Hammer
2. Nocturnal Me (Echo And The Bunnymen cover)
3. I Believe (Simian Mobile Disco cover)
4. Missionary Man (Eurythmics cover)
5. Bible (Imperiet cover)

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 19 september 2016

Koop dit album in

Meer Ghost:

[ Terug naar de Album Reviews ]