Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Oddland - The Treachery Of Senses
Jaar van release: 2012
Label: Century Media Records
Oddland - The Treachery Of Senses
De progressieve metalband Oddland begint als grunge/rockband in 2008, maar met het toetreden van gitarist/zanger Sakari Ojanen verandert de stijl al snel. In 2011 wint Oddland de Suomi Metal Star Contest, hetgeen de Finnen een deal met Century Media oplevert. Een jaar later verschijnt het debuutalbum The Treachery Of Senses, dat indruk maakt binnen de progwereld.

Het kwartet opereert in het straatje van Leprous, Agent Fresco, Soen, Pain Of Salvation, Opeth, Meshuggah, Gojira en Tool. Wat deze heren net als Leprous goed doen, is complexiteit verpakken in memorabele passages en songs schrijven die herkenbaar zijn. Niet dat het niveau van de Noren overigens geëvenaard wordt. Stevigere passages met riffs die blijven hangen (Flooding Light en Still The Spirit Stays) wisselen af met rustigere stukken, waarin gitaargetokkel samengaat met Opethiaanse zang (In The Eyes Of The Mourning en In Endless Endeavour).

De ingetogen, soms wat onopvallende zangstem van Sakari lijkt soms als twee druppels water op die van Mikael Åkerfeldt, maar hij pakt ook stevig uit in bijvoorbeeld Above And Beyond. Aisle Of Array bevat net als Still The Spirit Stays een bijzondere combinatie van zanglijnen en melodieën. Dit vergt meerdere luisterbeurten, in tegenstelling tot Past The Gates, dat direct lekker in het gehoor ligt en een heerlijke vibe heeft.

Ondanks dat het om een debuutplaat gaat, verdient de songwriting een compliment. Luister eens naar het prachtige Sewers, dat verschillende stijlen combineert en afwisselt. Van trip hop met gastvocalen van zangeres Kati Vanhanen tot groovy riffs. Een grote overgang die organisch is verwerkt. Het geeft Oddland iets eigens. Prima gedaan, net als de productie van Samu Oittinen (mix en master door Dan Swanö) die de band als een geheel laat klinken.

The Treachery Of Senses is een heel fijn debuut dat Oddland terecht reeds veel positieve kritieken opleverde. De muziek ligt enerzijds lekker in het gehoor en bevat anderzijds voldoende progressiviteit om op langere termijn interessant te blijven. Hier en daar is er een jazzy passage of oriëntaalse melodie. Het houdt de luisteraar bij de les. Ruimte voor verbetering is er nog zeker, maar de Finnen mogen beslist trots zijn op wat ze hier hebben neergezet.

Tracklist:
1. Above And Beyond
2. Flooding Light
3. In The Eyes Of The Mourning
4. Aisle Of Array
5. Past The Gates
6. Still The Spirit Stays
7. In Endless Endeavour
8. Sewers
9. Lines Of Silver Blood
10. Ire

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 16 september 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]