Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Horses Blew Fire - Somnium
Jaar van release: 2016
Label: eigen beheer
Horses Blew Fire - Somnium
Horses Blew Fire is een grensoverschrijdend kwintet uit België en Nederland. Sinds 2012 zijn de mannen gezamenlijk actief met het samensmelten van alternative metal, post-rock en post-hardcore. Na het uitbrengen van een ep in 2013 vertrekt Gijs Ramakers (Faith In Fate, Jungleproof). Zijn opvolger is Alexandre Belli en hij is te horen op Somnium.

De nieuwe frontman heeft een zeer heldere zangstem. Geen screams meer, maar cleane, emotionele vocalen. Slechts af en toe duiken de screams van gitarist Michiel Jorissen op. In Lukas (het eerste volledige nummer na de korte instrumentale intro) komen de twee stijlen al tijdens het eerste couplet samen, maar dat is beslist geen succes. Elders gaat dat stukken beter en zijn de zangpartijen compositorisch naar behoren uitgewerkt.

Het songmateriaal is atmosferischer, minder zwaar, rauw en agressief dan voorheen. Dat wil niet zeggen dat de dynamiek verloren gaat. De stevigere stukken komen door de wat krachteloze productie niet optimaal uit de verf, maar de afwisseling tussen passages met heavy riffs en atmosferische postrock-achtige secties verloopt soepel. For The Sun (met Tool-baslijn) en Peach Fuzz (met memorabel refrein) zijn de positieve uitschieters. Ook de andere tracks bevatten hun sterke momenten, maar zijn over de gehele lengte minder beklijvend.

Somnium is een aardige ep, waarop Horses Blew Fire stevige post-hardcore afwisselt met atmosferische secties. Een stap voorwaarts ten opzichte van het eerdere werk. De twee genoemde highlights zijn echter nog niet voldoende om voor een doorbraak te zorgen, maar als het kwintet op de sterke punten weet voort te bouwen en het toekomstige werk voorziet van een krachtigere productie, dan kunnen we nog veel fraais van deze samenwerking verwachten. Liefhebbers van Silverchair, Tool, Falloch, Karnivool, Deftones, Mastodon en The Ocean Collective nemen de moeite om de muziek van het vijftal uit Bilzen, Tongeren en Sittard te checken.

Tracklist:
1. Paul
2. Lukas
3. For The Sun
4. Flamingos In Tuxedos
5. Peach Fuzz
6. Yersina
7. Plague

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 9 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]