Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Caliban - Gravity
Jaar van release: 2016
Label: Century Media Records
Caliban - Gravity
De roem van Caliban is na een carrière van bijna twintig jaar nog altijd stijgende. Zeker de afgelopen jaren na goed ontvangen albums als I Am Nemesis (2012) en Ghost Empire (2014), heeft de moderne metalcore-formatie een interessante vlucht gemaakt. Toch zijn er ook kritische geluiden. De melodieuze kant van de Duitsers lijkt soms wel erg de overhand te krijgen. Op Gravity weet de band echter een prima balans te vinden tussen harde beukpassages en grootse refreinen.

Waar Ghost Empire productioneel en songtechnisch iets te clean klonk, is er op Gravity gekozen voor een rauwere aanpak. Hierdoor klinken de tracks zwaarder en ruwer en dat uit zich in een bombastischer geluid met een betere overgang tussen de coupletten en refreinen. De wisseling tussen het geschreeuw van Andy Dörner en zijn cleane zang is nog steeds aanwezig, maar ligt dit keer dichter bij elkaar. Het belangrijkste hierin is, dat niet steeds gas teruggenomen wordt voor de refreinen, maar dat deze op sneltreinvaart doordenderen.

Caliban speelt met verschillende structuren en laat een gevarieerde sound horen. Zo zit Paralyzed vol met rare wendingen en is Left For Dead voorzien van een heerlijke ommezwaai naar een beukend middenstuk. Ook in de andere tracks is het vaak snel schakelen, waarbij vooral het epische No Dream Without A Sacrifice goed uit de bus komt. Met The Ocean's Heart wordt er gas teruggenomen en krijgt de groep ondersteuning van Alissa White-Gluz (Arch Enemy). Echter is haar bijdrage vrij mager en had er vocaal zeker meer ingezeten. Met BrOken laat Dörner horen dat zijn cleane zang erg vooruit is gegaan, alleen valt hierbij zijn Engelse uitspraak wel erg door de mand.

Naast dat zijn er weinig minpunten te noteren. Gravity is een heerlijke release, die geen enkel slecht nummer kent. Of het nu de harde stampers zijn of de iets ingetogenere tracks, waarbij de cleane zang een grotere rol speelt. De balans is goed uitgedacht en Caliban weet de punten van kritiek op Ghost Empire prima weg te poetsen. De originaliteitsprijs is echter niet weggelegd voor de band. Daarvoor zijn de paden al veel te vaak eerder bewandeld. Toch kunnen veel genre-genoten hier nog wat van leren. Qua productie en uitvoering zit het namelijk prima in elkaar. Voor de liefhebbers van moderne metalcore is deze plaat dan ook een must.

Tracklist:
1. Gravity
2. Mein Schwarzes Herz
3. Who I Am
4. Left For Dead
5. Crystal Skies
6. Walk Alone
7. The Ocean's Heart
8. BrOKen
9. For We Are Forever
10. Inferno
11. No Dream Without A Sacrifice
12. Hurricane

Score: 86 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 2 mei 2016

Koop dit album in

Meer Caliban:

[ Terug naar de Album Reviews ]