Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Sindrome - Resurrection - The Complete Collection
Jaar van release: 2016
Label: Century Media Records
Sindrome - Resurrection - The Complete Collection
De wens van een groot aantal metalfans gaat met deze uitgave in vervulling. De originele demo's van Sindrome zijn respectievelijk 29 jaar en 25 jaar later veelgezochte items. Liefhebbers kunnen hun zoektocht eindelijk staken. De krakkemikkige cassettebandjes mogen kast of prullenbak in. Want Century Media voorziet in de behoefte.

Twee cd's met waarschijnlijk elke noot muziek die deze Amerikaanse band vroeger ooit opnam. De eerste cd bevat de legendarische demo's Into The Halls Of Extermination en Vault Of Inner Conscience en op cd 2 staan wat live-opnames. Wat mij betreft was de eerste cd voldoende, want de livesongs klinken niet al te bijzonder. Wel lekker energiek, maar toch wat rommelig. Dat is niet te zeggen van de twee demo's. Die staan ook bijna dertig jaar later nog als een huis. Sindrome speelde een mix van vrij technische thrash metal en vroege death metal, een beetje zoals Death op Human, zij het wat minder gepolijst.

Maar niet direct minder sterk. De songs klinken namelijk als een verademing tussen al die veel te hard opgenomen deathmetal-releases van tegenwoordig. Hoewel Resurrection in de studio flink opgeknapt is, is het volume godzijdank niet al te veel opgepompt. Dat was de doodsteek geweest voor de dynamische muziek van de band rond zanger Troy Dixler. Nu spatten de energie en het spelplezier er vanaf. Met name de eerste demo klinkt heerlijk ruig en tegelijkertijd intelligent. Het kost een paar draaibeurten, maar wie even doorbijt, ontdekt een hele rits luisteravonturen. Dixler vormt een voorname attractie. Niet alleen door zijn op gezette tijden sinistere voordracht, maar ook door de sterke teksten over onder meer de Tweede Wereldoorlog.

Als het eind jaren tachtig wat meer had meegezeten met bezettingswisselingen, dan werd Sindrome misschien tegenwoordig wel in één adem met die andere thrash- en deathmetal-vernieuwers Death en Sadus genoemd. Dat, in combinatie met de nogal moeilijke houding van de band in die tijd, heeft de groep waarschijnlijk de das omgedaan. Aan de muziek ligt het ook nu in elk geval niet. Die is net zo fris, lekker en razend als in de hoogtijdagen van het genre. In tegenstelling tot veel moderne bands vergeet Sindrome namelijk niet dat het in muziek niet louter om technisch kunnen draait. Maar ook om inventiviteit, gevoel en uiteraard de composities. Op dat gebied valt er niets te klagen. Century Media, bedankt!

Tracklist:
Cd 1
1. Into The Halls Of Extermination
2. Rapture In Blood
3. Precognition
4. Cathedral Of Ice
5. Aortic Expulsion
6. Brought To The End
7. Descending Into Madness
8. Extra Sensory Warning (E.S.W.)
9. Astral Projection
10. Against Infinity
11. Exit Screaming

Cd 2
1. Into The Halls Of Extermination (Live)
2. Brought To The End (Live)
3. Rapture In Blood (Live)
4. Surround The Prisoner (Live)
5. Cathedral Of Ice (Live)
6. Psychic Warfare (Live)

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 23 april 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]