Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Rotting Christ - Rituals
Jaar van release: 2016
Label: Season of Mist

Rotting Christ - Rituals

Hoewel de bandnaam anders doet vermoeden, heeft Rotting Christ eigenlijk nooit heel extreme muziek gemaakt. Uiteraard is de band als extreme metal te classificeren, maar de muziek van de Grieken is gedurende hun hele carrière bovenal melodieus en zowel eigenzinnig als toegankelijk geweest. Uit een album als Triarchy Of The Lost Lovers (1995) spreekt zelfs een zeker rustgevend gevoel. De balans binnen hun composities is wel wat verschoven door de jaren heen. Waar gitaarriffs op de eerste paar albums het meest bepalend voor de nummers waren, is er zeker de afgelopen tien jaar meer aandacht voor allerhande sfeerverhogende elementen, zoals orkestraties, koorvocalen en genrevreemde instrumenten. Wellicht zou je Rotting Christ een paganmetalband met klassiek-Griekse thematiek kunnen noemen?

Op het nieuwe album Rituals trekt de band weer wat steviger van leer dan op de recente voorgangers het geval was. Het eerste nummer In Nomine Dei Nostri valt bijvoorbeeld gelijk met de deur in huis met felle blastbeats. Niet alleen de drumpartijen, maar ook de riffs doen sterk aan debuut Thy Mighty Contract (1993) denken. Wellicht hebben de optredens die de band afgelopen jaar heeft gegeven, waarbij enkel oud materiaal werd gespeeld, invloed gehad op het schrijfproces?

Een volledige terugkeer naar de dagen van weleer is het echter niet. Daarvoor ligt de focus nog steeds te veel op sfeerverhogende arrangementen. Het tweede nummer Ze Nigmar bijvoorbeeld, heeft een langzaam, stampend tempo waar religieus aandoend gezang overheen gedrapeerd wordt. Het hele album heeft een zeer bezwerend karakter. De luisteraar wordt erin gezogen en lijkt haast onderdeel te worden van een oeroud ritueel, vertolkt door een 21e-eeuwse metalband.

Hierdoor is het moeilijk om een song te noemen die eruit springt als sterktste. In die zin kan Rituals goed fungeren als sfeervolle achtergrondmuziek. Rituals voelt zelfs aan als een soundtrack en zou zo achter een historische film of tv-serie gemonteerd kunnen worden. Een intermezzo als Apage Satana is daar een heel goed voorbeeld van. Tijdens het luisteren van hele albums wil ik dergelijke stukken nog wel eens doorspoelen, maar dit keer voegt het daadwerkelijk wat toe. Soms komt zelfs meer over als een hoorspel of een luisterboek dan als een metalalbum. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens For A Voice Of Thunder, met bijdrage van Nick Holmes, de zanger van Paradise Lost. Het ‘werkt’ echter wel.

Bovenal is Rituals erg herkenbaar als een typisch Rotting Christ-album, dat behoorlijk in lijn ligt met voorgangers Theogonia (2007), Aealo (2010) en Kata Ton Daimona Eaytoy (2013) en zich ook zeker op kwalitatief vlak met die albums meten kan. Kort gezegd: met Rituals levert Rotting Christ weer een sterk staaltje bijzonder sfeervolle muziek af. Mensen die de vorige paar albums konden waarderen, zullen zich aan deze dan ook geen buil vallen.

Tracklist:
1. In Nomine Dei Nostri
2. זה נגמר (Ze Nigmar)
3. Ἐλθὲ Κύριε (Elthe Kyrie)
4. Les Litanies De Satan
(Les Fleurs Du Mal)
5. Ἄπαγε Σατανά (Apage Satana)
6. Του Θάνατου (Tou Thanatou)
7. For A Voice Like Thunder
8. Konx Om Pax
9. देवदेवं (Devadevam)
10. The Four Horsemen

Score: 84 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 15 februari 2016

Meer Rotting Christ:

Rotting Christ - Rituals
Reactie van iron_dennis op 16-02-2016 om 17:44u
Score: 88 / 100

Geweldige plaat! Favoriete nummers zijn tot dusver 1. en 6.

Rotting Christ - Rituals
Reactie van jt op 18-02-2016 om 21:26u
Score: 85 / 100

Mee eens iron-d. Er staan een aantal heerlijke nmmrs op dit album. Het is ook net ff anders dan zoveel van wat er uitkomt deze jaren, een mooie toevoeging deze cd.

Rotting Christ - Rituals
Reactie van Xibalba op 19-02-2016 om 19:49u
Score: 95 / 100

Heerlijke plaat!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.