Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Elizium - Angel Of Mistrust
Jaar van release: 2003
Label: Eigen beheer
Elizium - Angel Of Mistrust
Elizium uit Zoetermeer bestaat al sinds 1991, maar heeft tussen toen en nu niet bijster veel uitgebracht. Met "Angel of Mistrust" laten ze dan eindelijk wat van zich horen. De titel doet vermoeden dat het hier om een clichématige gothic metal release inclusief gezapige sopraanzang en grunts gaat, maar deze schijf ontluikt zich als een licht naar de gothic metal neigend dark metal werkje met min of meer zuivere zang, dat uit acht nummers bestaat en een speelduur van vijfendertig minuten kent.

Ik zal meteen maar onthullen wat me niet zo bevalt aan "Angel of Distrust" (afgezien van de titel), en dat is de manier waarom de zang in de nummers toegepast is. Soms te zacht, dan weer te hard. Veel hiervan is natuurlijk gewoon aan de productie te wijten. Primaire zanger Peter Berends heeft wel een boeiend, opvallend stemgeluid, maar zijn techniek kan wel wat verbetering gebruiken. Ook is dit niet de strakste band die ik ken.
Gelukkig valt er ook genoeg positiefs over het album te vertellen. Elizium schrijft lekker spannende, meeslepende nummers en bedekt ze met een rijk tapijt van klanken. Het gebruik van synths bevalt me zeer, de band weet hier en daar een middeleeuwse sfeer op te wekken. Waar deze band uitstekend in slaagt, is het meevoeren van de luisteraar op een epische reis door vervlogen tijden en fantastische werelden. De band hanteert een sterk narratieve stijl, die met name schittert in nummers als "Ode to Death" en "Fall of Lucifer". Daardoor kan Elizium echter af en toe wat cheesy overkomen, maar ik denk dat de meeste metalliefhebbers daar wel een tolerantie voor ontwikkeld hebben. Metal en kaas gaan nou eenmaal hand in hand.
Productioneel mankeert er nogal wat aan deze cd. Het geluid komt helaas wat amateuristisch over, en er is dan ook echt sprake van een demo-geluid. Wel moet ik zeggen dat het geluid lekker vol is, en alle instrumenten zijn goed te volgen.

Nog even wat prutsen aan de uitvoering en het moet wel goed komen met deze band. Leuke nummers schrijven kennen ze al, evenals sfeer scheppen. Ik denk dat Elizium in dit tijdperk van gothic metal en duistere, sfeer-gerichte metal in het algemeen, niet lang op de achtergrond kan blijven. Check zeker even de mooie, verzorgde website.

Tracklist:
1. Reflecting Eyes
2. Ode to Death
3. Land of Scars
4. Fall of Lucifer
5. Rape of Creed
6. Diabolical Beauty
7. Moonlit Haze
8. Angel of Mistrust

Score: 70 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 9 januari 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van karlekay op 31-01-2004 om 12:12u
Score: 90 / 100

Wat me opvalt is dat de reviewer zeurt over de titel, maar hem niet goed weet te schrijven. Angel of Mistrust, niet distrust. Misschien dat hij nu de titel wat beter begrijpt? Ik heb hun cd en ik vind hem super. In een tijd van Gothic en rock denk ik dat ze zeker een steentje bij kunnen dragen aan het uitbrengen van originele muziek. Ik blijf ze in ieder geval in de gaten houden.