Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Textures - Phenotype
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records

Textures - Phenotype

Textures heeft er eventjes de tijd voor genomen, maar dan heb je ook wat zeg. Nadat Jochem Jacobs in 2013 de band verliet, en vervangen werd door Joe Tal, moest de band zich blijkbaar even herijken. Dat is gelukt. Phenotype klinkt namelijk lekker fris en vernieuwend. Zonder overigens die typische Textures-sound te verloochenen. Sterker nog, het is juist die sound die de rode draad vormt. Maar op deze nieuwe glimmer word je continu met allerlei creatieve ideeën voor je smoel geslagen.

Dat begint al met opener Oceans Collide die er gelijk inbeukt. Joe beloofde bij zijn aantreden al dat hij 'brutal' terug zou brengen en hoewel Dualism een pracht van een plaat is, misten daar toch wel die lompe Polars-beukstukken. Nou, de fans van het eerste uur komen in dat opzicht in ieder geval aan hun trekken. En hoe!

Die brute binnenkomer wordt gevolgd door het episch groovende New Horizons. Deze track werd eind vorig jaar al als single gereleased, en is simpelweg headbangen geblazen. De aandachtige luisteraar ontdekt echter keer op keer allerlei nieuwe details. Niet in de laatste plaats in de zang.

Die is namelijk met regelmaat meerstemmig. En dat is nieuw natuurlijk voor Textures. Nee, geen gangvocals, maar 'echte' polyfoon gecomponeerde vocalen. Een aanwinst. Ook daagt zanger Daniël de Jongh zichzelf op deze plaat veel meer uit. Daar waar hij op Dualism aanhaakte tijdens het schrijfproces, heeft hij hier volledig de ruimte gekregen, en genomen, om zijn stem optimaal tot zijn recht te laten komen. En dat is genieten.

Noemenswaardig zijn ook de twee instrumentale tracks. Zowel drummer Stef Broks (Meander) als toetsenist Uri Dijk (Zman) hebben een solotrack op dit album staan. Beide nummers zijn naadloos verbonden met de erop volgende track. Ook zoiets hadden we nog niet eerder gehoord.

En zo staat het album vol met vernieuwingen en klinkt het tegelijkertijd erg herkenbaar. Met riffs die de ene keer niet misstaan zouden hebben op Dualism en de andere keer regelrecht van Polars zouden kunnen komen, wordt de perfecte mix neergezet. Knappe zaak. Het mag dan vijf jaar geduurd hebben tot deze nieuwe plaat, het is het wachten dubbel en dwars waard.

Tracklist:
1. Oceans Collide
2. New Horizons
3. Shaping Of A Single Grain Of Sand
4. Illuminate The Train
5. Meander
6. Erosion
7. The Fourth Prime
8. Zman
9. Timeless

Score: 88 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 4 februari 2016

Koop dit album in

Meer Textures:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 06-02-2016 om 10:57u

Wat een vette plaat!

Reactie van bronx op 20-02-2016 om 11:32u
Score: 6 / 100

De nummers zijn inderdaad zeer goed geschreven, maar wat is er gebeurd met de productie van deze schijf`? Eerste twee nummers klinken ver weg alsof alles is dicht gesmeerd. Daarbij zit er een te dikke zware bas saus over de bassdrum. Waarom klinken die eerste nummers anders, zelf zachter? Gitaren en drummer is een brij geworden. Pas op het moment als er een rustig stuk is (illuminate the trail) hoor je alle instrumenten goed door klinken. Dat is natuurlijk altijd een probleem met metal, maar met de vorige plaat hadden ze daar minder last van. Te veel compressie? Jammer, gemiste kans. Zeker voor de metalfan die ook nog wat wil horen.