Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Disquiet - The Condemnation
Jaar van release: 2016
Label: Soulseller Records

Disquiet - The Condemnation

De Utrechtse band Disquiet maakte in 2008 een doorstart met de ep Hate Incarnate. Er lijkt een succesformule gevonden te zijn door samen te werken met producer Tommie Bonajo (gitarist Blind Sight en From Earth), want de nieuwe sound heeft de band geen windeieren gelegd. Het debuutalbum Scars Of Undying Grief werd bijzonder goed ontvangen en de heren stonden op grote festivals als Wacken Open Air (2012) en Dong Open Air (2014).

De melodieuze thrash van Disquiet is beïnvloed door de Bay Area-stijl van Testament, de melodeath van Arch Enemy en moderne metalcore. The Condemnation is de tweede full-length en werd opgenomen na een wissel in de line-up. Bassist Koen Romeijn (gitarist Detonation en Apophys) is nog wel te horen op de plaat, maar zijn plaats is ingenomen door Frank van Boven. Het artwork is verzorgd door Kevin Storm (bassist Autumn). De rode draad in de teksten is het toenemende egocentrische denken in de huidige samenleving, met egoïsme, onrechtvaardigheid en buitensporige zelfverrijking tot gevolg.

De Zweeds/Amerikaanse combinatie zit frontman Sean Maia als gegoten. Zijn vocalen zijn veelzijdig en hij switcht van John Liiva naar Chuck Billy alsof het niets is. De melodieuze leads doen denken aan de stijl van Michael Amott en het vleugje metalcore zorgt voor aangename variatie. Meest opvallende track is The Great Divide, waarin je flink heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende stijlen. Het ene moment lijkt het op Faith No More met een melodielijn van King Diamond, het volgende moment luister je naar agressieve thrash met brute deathvocalen. Misschien niet het sterkste nummer, maar het is erg goed in elkaar gezet. Een track waar alle facetten het mooiste in samenkomen, is de ruim zeven minuten durende afsluiter Bred To Fail.

The Condemnation klinkt modern en solide, maar is vooral bruter dan zijn voorganger. De plaat biedt ook zeker voldoende variatie voor diegene die minder opheeft met traditionele thrash. Disquiet is er opnieuw in geslaagd een goede balans te vinden tussen melodie en agressie. Daardoor wordt de lat hoog gelegd voor stijlgenoten, ook buiten de grenzen van ons kikkerlandje.

Tracklist:
1. Ascending
2. The Condemnation
3. Fist Of Persistence
4. Born To Dissent
5. The Great Divide
6. Haul Down The Tree Of Life
7. Las’Pasi
8. From Essence Deprived
9. IDK
10. Bred To Fail

Score: 82 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 19 januari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]