Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Ektomorf - Aggressor
Jaar van release: 2015
Label: AFM Records

Ektomorf - Aggressor

Aggressor is alweer het elfde studioalbum van de Hongaarse groovemetalband Ektomorf. Ondanks het imago een kloon te zijn van Sepultura, heeft de band rond zanger/gitarist Zoltán Farkas de laatste tien jaar een grote aanhang verzameld en zijn ze te zien op grote Europese festivals. Sinds Ektomorf de samenwerking aanging met Deense producer Tue Madsen (The Haunted, Hatesphere, Sick Of It All), is er weinig gewijzigd aan de sound en daar gaat ook Aggressor niets aan veranderen.

Voorganger Retribution was al iets zwaarder dan de eerdere platen en die lijn wordt op Aggressor doorgetrokken. Wat me erg goed bevalt, is de terugkeer van de zigeunerinvloeden op deze plaat. Zoli kreeg in het verleden nogal eens kritiek op zijn eenvoudige lyrics en op Aggressor heeft hij daar wat meer aandacht aan besteed, zoals in Holocaust. Zigeuners kwamen terecht in dezelfde kampen als de Joden, met hetzelfde doel. De gesproken inleiding door Fodor Magdolna, overlevende van Auschwitz, is in het Engels ondertiteld in de videoclip van deze track.

Naast Holocaust staan er nog een paar noemenswaardige tracks op deze plaat. Zo is Evil By Nature, met gastvocalen van George Fischer (Cannibal Corpse), met afstand het sterkste nummer. Emotionless World doet me een beetje denken aan Linkin Park door de cleane zangpartijen van Zoli en ook de instrumentale, sfeervolle afsluiter Memento is zeker de moeite waard. Maar dit zijn dan ook wel de enige opvallende tracks, want verder komt het op mij over als meer van hetzelfde. Zelfs de refreinen lijken uitwisselbaar.

Ektomorf speelt op veilig met Aggressor. Nauwelijks verandering in stijl en sound, maar voor de fans zal dat geen enkele reden zijn om ook deze plaat niet te omarmen. Voor liefhebbers van groove metal, of neo thrash zoals ze het zelf noemen, die Ektomorf nog niet kennen, is Aggressor ook de moeite waard, want het is naar mijn mening wel de beste plaat die de Hongaren tot nu toe hebben uitgebracht.

Tracklist:
1. Intro
2. I
3. Aggressor
4. Holocaust
5. Move On
6. Evil By Nature
7. You Can’t Get More
8. Emotionless World
9. Eastside
10. Scars
11. Damned Nation
12. You Lost
13. You’re Not For Me
14. Memento

Score: 68 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 30 november 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]