Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Human Desolation - Mind Grind Paradigm
Jaar van release: 2015
Label: eigen beheer

Human Desolation - Mind Grind Paradigm

Human Desolation is verrezen uit de as van een Finse blackmetalband. Zanger Kristian Reunanen en drummer Miika Hakomäki raakten muzikaal verveeld en besloten samen met de Zweedse gitarist Fredrik Danielsson een nieuwe start te maken. De eerste insteek was een combinatie van black en death metal, maar die richting veranderde naar melodeath toen gitarist Fredrik Iggfors zich bij de band voegde. Na een demo in 2009 brachten ze de ep Project Wasteland uit in 2010, die bijzonder goed werd ontvangen in Zweden.

Mind Grind Paradigm is de eerste full-length van de heren, die constant bezig zijn met het uitproberen van nieuwe ideeën. Zo werd Project Wasteland een jaar later opnieuw uitgebracht, maar zonder cleane vocalen. Nadat bassist Daniel Severinsson (ex-Viperia) de band kwam versterken, is er twee jaar gewerkt aan Mind Grind Paradigm. Het is een conceptalbum, met als thema een post-apocalyptische toekomst. Hoewel ze Stockholm als thuisbasis hebben, is de stijl niet kenmerkend voor de stad. De muziek is vooral progressief en technisch, met aandacht voor complexe ritme- en songstructuren.

De interlude Paradigm Shift eindigt met een aanhoudende pieptoon van een hartmonitor, gevolgd door de sterke openingstrack Afterlife. De muzikanten hebben een verschillende achtergrond (black, death, metalcore en thrash) en dat is goed benut in het schrijven van de composities. Het ene moment bruut en agressief, het volgende groovy of zelfs symfonisch. De muziek zit zanger Kristian als gegoten. Het meest toegankelijke nummer is Madworld, maar de sterkste, progressievere tracks zijn te vinden na het instrumentale rustpunt Desolation. Vooral I Am Evil, het venijnige Frostbite en de afsluiter Judgement Pathos zijn aan te raden, maar ook Fear And Loathing, met een gastsolo van Ralph Santolla (Deicide, Obituary, Millenium), is een heerlijk nummer.

Mind Grind Paradigm is opvallend en indrukwekkend te noemen. Een uitstekende sound, een goede mix en ook het artwork is tot in de puntjes verzorgd. Voor mij is deze plaat zelfs vernieuwend. Ik hoor een voorzichtige stap om het vastgeroeste deathmetalgenre weer in beweging te krijgen. Vernieuwing in Zweden komt uit Finland.

Tracklist:
1. Paradigm Shift
2. Afterlife
3. Madworld
4. Sienipilvi
5. Desolation
6. Fear And Loathing
7. Hybrid Haven
8. I Am Evil
9. Frostbite
10. Landscapes
11. Flow
12. Judgement Pathos

Score: 90 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 12 oktober 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]