Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

03-08-2021

System Overthrow - System Overthrow
Jaar van release: 2015
Label: eigen beheer

System Overthrow - System Overthrow

Het valt me op dat we dit jaar al wat goede releases van eigen bodem voorbij hebben zien komen. Dat ons land best wat getalenteerde metalbands telt, bewijst ook System Overthrow. Twee jaar na het verschijnen van de naamloze ep en wat wijzigingen in de line-up, is de tijd nu rijp voor het naamloze debuutalbum van de Limburgse formatie.

System Overthrow, ontstaan uit de Testament-tributeband The New Order, presenteert zich als een thrashmetalband met een opvallende slogan: 'Thrash... as it was meant to be!’ Stel dat je thrash opnieuw zou kunnen vormgeven, hoe zou het dan klinken? Nou, blijkbaar als old school Bay Area-thrash, met een flinke dosis speed metal. Het doet mij in elk geval sterk denken aan het huidige After All, mede door de opvallende en zeer goede zang van Willy van der Kaa (ex-Mytholic). Het roept sterk herinneringen op aan de jaren tachtig en vooral aan Agent Steel.

De zang van Willy is het belangrijkste kenmerk van System Overthrow. De man heeft een flink bereik en zijn stem is helder, maar heeft een lekker rauw randje. In vergelijking met Sammy Peleman, sinds 2012 de frontman van After All, klinken de uithalen van Willy wat minder als die van Rob Halford. De eigen productie is kraakhelder, al staan de drums wat zacht in de mix. Hierdoor staat het gitaargeluid van Luc de Warem (ex-Engine Of Pain) erg nadrukkelijk op de voorgrond. Zijn strakke, snelle riffs zijn duidelijk geïnspireerd door Testament, Exodus, Death Angel en het vroege werk van Metallica, Goed uitgevoerd en met een uitstekende zanger en een prima ritmesectie valt daar helemaal niets op aan te merken.

Het debuutalbum bevat drie tracks die ook op de ep staan, waaronder de pakkende opener en titeltrack. Het contrast tussen de zang en het strakke riffwerk zorgt ervoor dat Cry Or Die, waarvan de melodie eigenlijk wat eentonig is, toch een boeiende track is. Het tempo ligt hoog en het uitstekende riffwerk van Luc komt vooral goed tot uiting in het ijzersterke Raining Death. Dat we hier te maken hebben met een band die toch een eigen geluid heeft weten te creëren, is vooral terug te horen in Horror en Pit Fighter. De plaat eindigt met Lycantrophy en Fallen Angel, die beide op de ep staan.

System Overthrow is een prima debuutalbum, waarop weinig aan te merken is. Het is wel jammer dat de band ervoor gekozen heeft ook de eerdere nummers op de plaat te zetten. Met een speelduur van een half uur en slechts vijf nieuwe tracks is het allemaal wat aan de korte kant. Dat is dan ook een reden om geen hoge score te geven. Zie het maar als een aanmoediging voor meer.

Tracklist:
1. System Overthrow
2. Cry Or Die
3. Raining Death
4. Rise From The Ashes
5. Horror
6. Pit Fighter
7. Lycanthropy
8. Fallen Angel

Score: 70 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 27 augustus 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]