Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Insurrection - Catatonic
Jaar van release: 2015
Label: Big Bad Wolf Records
Insurrection - Catatonic
In april streden vier bands tijdens de bandcompetitie Highway To Hell om een felbegeerde plek op Dokk’em Open Air en Into The Grave. Insurrection viel net buiten de prijzen, maar mag toch op het festival in Ljouwert optreden (al is het op de afterparty) omdat Edge Of Serenity is opgeheven. Hoogste tijd om deze band eens wat beter te leren kennen.

De Friese formatie werd in 2008 als Deathwish opgericht en veranderde naar de huidige naam in 2010 toen de line-up werd uitgebreid en men serieus nummers begon te schrijven. Door verschillende oorzaken duurde het opnameproces van Catatonic vervolgens bijna twee jaar, maar het resultaat mag er zijn; een voor undergroundbegrippen goed geproduceerde mini-cd met een half uur speeltijd (verdeeld over zes tracks) die het nodige te bieden heeft.

Het viertal muzikanten brengt naar eigen zeggen ‘thrashing melodic death metal’ ten gehore. Een omschrijving die de lading wel dekt, aangezien je invloeden terughoort van Death (meest duidelijk), At The Gates, Hypocrisy, Carcass, Dark Tranquillity en Arch Enemy. De jonge groep tracht catchy songs te maken en slaagt daar met Apotheosis, het gevarieerde Exile, het pakkende Conspiracy en de sterke afsluiter Moribund aardig goed in.

Vooral laatstgenoemde ligt al direct na de eerste luisterbeurt lekker in het gehoor. Dat is met name aan de melodieuze gitaarpartijen te danken. Die zijn beslist het sterkste punt van Insurrection en ze keren in de meeste songs in ruime of beperkte mate terug. Daar waar ze in geringe hoeveelheid aanwezig zijn, blijven de tracks minder goed hangen.

Naast de minder interessante riffs komt dat ook door de vocalen. De hese zang, die varieert van grunts tot screams, staat zacht in de mix en eist nergens de gewenste aandacht op. Het is grotendeels onverstaanbaar en mede daardoor blijft de bijdrage van Pieter Oevering wat anoniem, mede doordat zijn baspartijen slechts af en toe goed te horen zijn. Toch is er een voldoende zware ondertoon dankzij de laaggestemde gitaren. Ook de drummer kwijt zich uitstekend van zijn taak, ook al is er geen ruimte om te excelleren.

Insurrection levert voor een groep jongens met beperkte financiële middelen een goed visitekaartje af. Het muzikale vakmanschap is aanwezig en de songs weten de aandacht aardig vast te houden. Mede vanwege het niet originele karakter van de muziek zijn er weinig tracks die erbovenuit springen en daardoor zal Catatonic in de massa te weinig opvallen. Er zijn echter voldoende goed geschreven en aangename tracks om de muziek van deze noorderlingen te beluisteren en aanknopingspunten om deze Friese band in de gaten te houden. De jongens zijn al weer druk bezig met het schrijven van het debuutalbum. Hopelijk benaderen deze tracks het niveau van Moribund en kunnen we daardoor extra van het optreden op Into The Grave gaan genieten.

Tracklist:
1. Armageddon
2. Catatonic
3. Exile
4. Conspiracy
5. Apotheosis
6. Moribund

Score: 72 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 17 juni 2015

Insurrection - Catatonic
Reactie van Een Metalfan op 17-06-2015 om 10:54u

leuk bandje en deze minicd klinkt goed.

Insurrection - Catatonic
Reactie van Een Metalfan op 22-06-2015 om 13:24u

Check ook vooral even de clip van "Apotheosis":
https://youtu.be/9Ecp8-lKxh4

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.