Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

The Agonist - Prisoners
Jaar van release: 2012
Label: Century Media Records
The Agonist - Prisoners
The Agonist wist met haar tweede album Lullabies For The Dormant Mind in 2009 al naam te maken binnen de metalwereld. Zowel het studiomateriaal als de liveshows van de Canadezen maakten een goede indruk en dat zorgde voor een grote toestroom van fans. Met Prisoners bouwt de extreme metalformatie dit succes verder uit.

Op deze nieuwe plaat laat de band rond zangeres Alissa White-Gluz een verschuiving horen in de muzikale richting. Weliswaar is er net als op de voorganger een mengelmoes van stijlen aanwezig, maar bovenop de technische metalcore en melodische death metal heeft de progressieve extreme metal een veel groter aandeel dan voorheen. Luister maar eens naar Anxious Darwinians, het deels psychedelische Dead Oceans of Predator And Prayer, waarin de invloeden van Opeth (van met name Still Life) hoogtij vieren. Dit zorgt voor bijzonder indrukwekkende gitaarpartijen, vette riffs en fraaie, melodieuze solo’s.

De technisch vaardige muzikanten weten de toegenomen progressieve factor middels goede songwriting in pakkende tracks te verwerken. Waar Lullabies For The Dormant Mind hier en daar nogal hectisch en druk klinkt, is Prisoners een stuk gestroomlijnder. Enige uitzondering hierop vormt You’re Coming With Me, waarbij de overgang naar het refrein wat van de hak op de tak is. Verder valt op dat de productie enorm is verbeterd in vergelijking met de voorganger. Het geheel klinkt hierdoor veel zwaarder en voller, mede dankzij het toetreden van een tweede gitarist in de persoon van Pascal Jobin.

Een andere oorzaak van de boeiende tracks ligt in de zang van Alissa. Waar de muziek een aantal luisterbeurten nodig heeft om te overtuigen, zing je de catchy zanglijnen zo mee. Op de momenten dat zij clean zingt, pakt de band doorgaans even een tempo lager en klinkt het geheel een stuk melodieuzer. De andere momenten, zoals de coupletten, grijpt ze aan om te schreeuwen en grunten. Dat doet ze alsof haar leven ervan afhangt. Ze geeft het geheel een sterk karakter en veel power mee, maar af en toe doet ze te veel haar best en is ze daardoor te nadrukkelijk aanwezig. In de teksten uit ze haar frustratie over diverse onderwerpen als milieuvervuiling, misbruik van dieren en falende rechtspraak.

Met dit derde album bereiken de fakkeldragers van de nieuwe generatie Canadese metalbands het hoogtepunt in hun carrière. Prisoners is een lekker energieke plaat met een mooie balans tussen agressiviteit en melodie. Door de verbeterde songwriting levert het veel memorabele nummers op. Helaas verlaat Alissa begin 2014 de band om haar heil te zoeken bij Arch Enemy, maar haar indrukwekkende nalatenschap bestaat uit een paar goede platen met Prisoners als definitieve topper.

Tracklist:
1. You're Coming With Me
2. The Escape
3. Predator And Prayer
4. Anxious Darwinians
5. Panophobia
6. Ideomotor
7. Lonely Solipsist
8. Dead Ocean
9. The Mass Of The Earth
10. Everybody Wants You (Dead)
11. Revenge Of The Dadaists

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 maart 2015

Koop dit album in

Meer The Agonist:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 13-03-2015 om 22:39u

best wel een goede cd, en arch enemy heeft een geweldige zangeres.
ja ik weet het zij ziet er erg goed uit, maar zij heeft ook genoeg uitstraling en zang capaciteiten.