Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Anaal Nathrakh - Desideratum
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records
Anaal Nathrakh - Desideratum
De meeste albums die ik review, beluister ik op mijn werk. Ik heb gelukkig twee redelijk ruimdenkende collega’s die een stukje hardcore of grindcore niet uit de weg gaan en zelden lopen te mopperen over ‘die teringherrie’, zoals ze het wel eens liefkozend noemen. De afgelopen weken kreeg ik echter regelmatig de vraag wie er dood lag te gaan. Toen ik als antwoord “dat is de nieuwe Anaal Nathrakh” gaf, kreeg ik voornamelijk gefronste wenkbrauwen te zien. Begrijpelijk, want de bandnaam is nog altijd lichtelijk eigenaardig te noemen en dan is vooral het anaal-gedeelte niet iets wat je lichtzinnig op je borst draagt in de vorm van een band-shirt. Ik niet tenminste.

Helaas bleven mijn collega’s het na een groot aantal keren luisteren nog steeds teringherrie vinden. Zonde, want de achtste Anaal Nathrakh – Desideratum - heeft ontzettend veel moois te bieden. De heren van Anaal Nathrakh wandelen nog altijd ‘rustig’ voort op de door henzelf gebaande paden van industrial black-grindcore en ook Desideratum brengt geen schokkend nieuws. Na een enigszins rustig intro laat Anaal Nathrakh horen wat we van de rest van de plaat mogen verwachten: Unleash is een spijkerhard grindnummer voorzien van de kenmerkende doodsreutel, gecombineerd met de cleane vocalen van zanger V.I.T.R.I.O.L. (Dave Hunt)

Het daarop volgende nummer Monstrum In Animo waarschuwt vooraf zelfs dat er ‘extremely violent content’ aan komt en dit nummer heeft wederom gitaarriffs om de vingers bij af te likken, zoals we dat gewend zijn van dit duo. Het vernuftige van menig Anaal Nathrakh-plaat is de bijna meanderende riffs die het geheel een ziekelijk soort vluchtigheid meegeven. Ook Desideratum is hierin niet anders, al kreeg ik toch regelmatig het gevoel bepaalde riffs al eens eerder gehoord te hebben. Dit is dan ook het enige manco van de plaat. Gitarist Irrumator (Mick Kenney) mag na acht platen wel eens proberen uit een ander poeltje gitaarriedeltjes te vissen.

De regelmatig gebruikte piepjes, kraakjes en digitale ruis geven het geheel een scherper randje dan voorgaande platen en doet af en toe wat harshnoise-achtig aan. Gelukkig is dit spaarzaam genoeg gebruikt om een beluisterbaar geheel te blijven: de luisteraar hoeft geen noise-connaisseur te zijn om dit te kunnen waarderen. Het is lastig om een hoogtepunt aan te geven tussen al dit moois, maar Idol, een kenmerkend Anaal Nathrakh-nummer met klassiek refrein en knappe opbouw, is zeker een van de betere nummers.

Anaal Nathrakh stelt nooit teleur. Ook Desideratum maakt de verwachtingen weer meer dan waar. Anaal Nathrakh staat op eenzame hoogte en het staat uiteraard buiten kijf dat deze plaat blind aangeschaft moet worden. Met de komende wintermaanden voor de deur is het altijd een aangenaam gevoel een plaat te hebben waar je het lekker warm van krijgt. Desideratum is zo’n plaat. Kopen dus.

Tracklist:
1. Acheronta Movebimus
2. Unleash
3. Monstrum In Animo
4. The One Thing Needfull
5. A Firm Foundation Of Unyielding Despair
6. Desideratum
7. Idol
8. Sub Specie Aeterni (Of Maggots, And Humanity)
9. The Joystream
10. Rage And Red
11. Ita Mori

Score: 90 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 5 november 2014

Koop dit album in

Meer Anaal Nathrakh:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van Artorius op 05-11-2014 om 10:39u
Score: 85 / 100

Heb op internet nogal wat negatieve recensies voorbij zien komen, maar de onderbouwing slaat meestal helemaal nergens op. Komt Anaal Nathrakh eindelijk eens met iets dat niet meer van hetzelfde is, is het wéér niet goed.

Ben het dus volkomen eens met deze recensie. Desideratum is Anaal Nathrakh in optima forma, een pittig album met een lekkere flow, kortom de kwaliteit die we gewend zijn. En die electro / Industrial invloeden waar zo ontzettend vaak over geklaagd wordt, zijn wat mij betreft een welkome verrijking.

Afwisseling van smaak doet eten. Ik ben er blij mee.

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van jt op 05-11-2014 om 21:34u

De vorige cd was erg goed, ben dan ook benieuwd naar dit werkje.

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van jasta op 06-11-2014 om 17:20u

ik sluit me volledig aan bij artorius

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van Een Metalfan op 07-11-2014 om 11:17u

Band live gezien ik kon er niks van maken

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van Rein op 01-12-2014 om 22:04u
Score: 95 / 100

Wat een krankzinnig heerlijke plaat zeg! Superlekker riffwerk en panische zanglijnen die het geheel zeer heftig maken. Dit is voor mij de nummer 1 plaat van het jaar. Super!!

Anaal Nathrakh - Desideratum
Reactie van gie op 18-12-2014 om 19:20u
Score: 92 / 100

raakt niet afgezaagd , hoogtepunt The joystream met wereldriffs.