Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Equilibrium - Erdentempel
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Equilibrium - Erdentempel
Het oefenhok van Equilibrium begint langzamerhand toch wel erg veel kenmerken van een duiventil te vertonen. De laatste jaren is het immers een komen en gaan van bandleden bij deze folkmetalband. In 2010 bleek het al te rommelen in de gelederen en was de band genoodzaakt om enkele optredens af te zeggen. Drummer Manu Di Camillo en – belangrijker – zanger Helge Stang hadden toen al het nest verlaten. Equilibrium betaalde de prijs ervoor met het derde album ReKreatur, dat weliswaar absoluut niet onaangenaam klonk, maar toch een beduidende stap terug was ten aanzien van het magistrale Sagas (2008) en het sprankelende debuut Turis Fratyr (2005).

Voor Erdentempel trok de band dan ook de nodige tijd uit. Vier jaar na ReKreatur ligt deze vierde full length in de schappen, wederom via Nuclear Blast. De rust is echter nog niet teruggekeerd in de gelederen van het gezelschap, want onlangs werd bekend dat weer twee oudgedienden het voor gezien hielden. Ditmaal hebben bassiste Sandra van Eldik en gitarist Andreas Völkl hun instrumenten aan de wilgen gehangen. Dat maakt van René Berthiaume (gitaar en keyboard) het enige overgebleven lid. Wat zeggen die rommelingen in de bezetting over de kwaliteit van Erdentempel?

Nou, op het eerste gehoor vrij weinig, want na een kort en overbodig intro knalt de band met Was Lange Währt bijzonder overtuigend en swingend uit de startblokken. Een pakkend nummer vol frivole melodielijntjes waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. Het hierop volgende Waldschrein klinkt als een maffe druïdenparty ergens diep in de bossen en zal zelfs bij de grootste zuurpruim de voetjes van de vloer krijgen. Wie echter wat aandachtiger luistert, komt al snel tot de ontdekking dat de diepgang wel wat te lijden heeft gehad onder het feestgedruis. Zo voelt Uns'rer Flöten Klang aan als een wat plat en obligaat feestnummer, maar eerlijk is eerlijk: het nummer is doorspekt met heerlijke, opzwepende melodietjes die zeker effect sorteren.

Dat is ook wel het verhaal van Erdentempel in een notendop: het is allemaal heel wat minder diepgravend en episch dan voorheen, maar de meeste nummers zijn zo aanstekelijk dat ik de band er ook niet om kan veroordelen. Gek genoeg weten juist de meer episch aandoende nummers, zoals het relatief trage Karawane en Freiflug minder te overtuigen, terwijl de ‘party-nummers’ ondanks hun gebrek aan diepgang voor een dikke grijns zorgen. Terwijl Equilibrium zich in zijn begindagen juist van zijn genregenoten wist te onderscheiden door niet te verzanden in dronkemansgelal, mikt de band met Erdentempel duidelijk op meedeinende Duitse festivalweides. Daar is niets mis mee, zeker niet als de uitvoering zo goed is als hier, maar fans van het eerste uur zullen toch met enige weemoed terugdenken aan de tijd dat Equilibrium op zijn creatieve hoogtepunt was.

Tracklist:
1. Ankunft
2. Was Lange Währt
3. Waldschrein
4. Karawane
5. Uns'rer Flöten Klang
6. Freiflug
7. Heavy Chill
8. Wirtshaus Gaudi
9. Stein Meiner Ahnen
10. Wellengang
11. Apokalypse
12. The Unknown Episode
13. Aufbruch (Bonus Track)

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 24 september 2014

Koop dit album in

Meer Equilibrium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Equilibrium - Erdentempel
Reactie van Een Metalfan op 25-09-2014 om 22:34u

dat lijkt mij ook.