Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Hammerfall - (r)Evolution
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records

Hammerfall - (r)Evolution

Het hoge woord over het vorige album van Hammerfall moet er toch eerst even uit: Infected was geen onverdeeld succes te noemen. Ik vond het zelf niet direct een groot falen, maar na albums als Threshold en No Sacrifice, No Victory was het in ieder geval wel licht teleurstellend te noemen. (r)Evolution is weer een terugkeer naar het klassieke geluid en zou in dat opzicht dan ook iedere liefhebber van de eerste drie albums helemaal moeten plezieren. Wat is dan toch dat vervelende gevoel dat er aan me knaagt bij het schrijven van deze recensie?

Een tweetal nummers springt er meteen in positieve zin uit. Allereerst is Bushido een stoere meezinger die het oude Hammerfall-gevoel goed laat herleven. Tegen het einde van dit nummer komt er nog een duidelijke verwijziging naar Way Of The Warrior van het Renegade album met de uit dit nummer herkenbare gitaarmelodie en de afsluitende tekst 'This is the way!'. Een tweede absolute hoogtepunt is afsluiter Wildfire waarop de band gebruik maakt van een wat orkestralere en meer duistere aanpak. Het is desalniettemin een erg aanstekelijke en bovenal bij vlagen lekker snelle track, die wat mij betreft met gemak tot de beste Hammerfall nummers gerekend mag worden. Origins roept daarnaast een fijn, heldhaftig gevoel op en heeft een refrein dat je na enkele luisterbeurten al meteen zou kunnen meezingen, terwijl een track als Tainted Metal zichzelf ook op goede wijze in je geheugen zal nestelen.

Een paar echt sterke tracks maakt helaas nog geen album dat zich kan meten met de klassieke eerste twee albums. Opener Hector's Hymn is aardig, maar niet heel erg aanstekelijk, terwijl simpele nummers als (r)Evolution, Live Life Loud en We Won't Back Down vooral saai klinken. Op het moment dat de band zichzelf verder begeeft aan de wat meer duistere kant zoals het geval is in Ex Inferis, komt mijn interesse weer iets meer terug, maar erger ik me er tegelijkertijd aan hoeveel het nummer lijkt op Templars Of Steel.

Aan de inzet van de muzikanten ligt het verder niet, want de solo's klinken allemaal heerlijk en Cans is een zanger die nog steeds per album aan het groeien is en op deze cd goed laat horen dat hij steeds veelzijdiger en beter blijft worden. Het is echter alsnog jammer dat er iets lijkt te missen op dit album en het is alsof het heilige vuur langzaamaan op een wankel vlammetje begint te lijken. Dit album is absoluut niet slecht te noemen en heeft enkele zeer fijne momenten, maar ik word er lang niet zo warm van als het geval zou moeten zijn.

Tracklist:
1. Hector's Hymn
2. (r)Evolution
3. Bushido
4. Live Life Loud
5. Ex Inferis
6. We Won't Back Down
7. Winter Is Coming
8. Origins
9. Tainted Metal
10. Evil Incarnate
11. Wildfire

Score: 68 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 29 augustus 2014

Koop dit album in

Meer Hammerfall:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hammerfall - (r)Evolution
Reactie van Michel op 29-08-2014 om 10:58u
Score: 80 / 100

Ik ben het niet echt met de review eens. Ik vind dat het een prima album is, waarbij de band het beste van de eerste drie albums weet te combineren met de goede punten van de laatste drie albums. Niet alle nummers zijn krakers, maar over het algemeen staat er mijns inziens geen slecht nummer op. Ik vind het album dan ook het beste album dat ze hebben uitgebracht sinds Crimson Thunder.

Overigens staat 'The Way of the Warrior' op het album Renegade

Hammerfall - (r)Evolution
Reactie van Lennert op 29-08-2014 om 11:09u

Bedankt voor de opmerking, meteen aangepast! Ze lijken ook allemaal op elkaar die albums ;)

Hammerfall - (r)Evolution
Reactie van Nicolas op 29-08-2014 om 13:17u
Score: 50 / 100

wat mij betreft het meest saaie album dat ze op de markt hebben gebracht, het deed me echt helemaal niks, wat een standaard 13 in een dozijn plaat is dit geworden, echt jammer na het wat mij betreft briljante Infected, die bij mij persoonlijk samen met Glory of the brave op nummer 1 staat als beste HF albums, maar deze nieuwe is voor mij echt een tegenvaller, ik weet dat het niet allemaal al te moeilijk moet wat deze band betreft maar saai heb ik ze nooit gevonden tot aan deze release, echt heel jammer

Hammerfall - (r)Evolution
Reactie van Een Metalfan op 29-08-2014 om 22:58u

einde oefening.

Hammerfall - (r)Evolution
Reactie van Erik op 07-09-2014 om 14:42u
Score: 85 / 100

Prima plaat weer!