Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Aborted - The Necrotic Manifesto
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records
Aborted - The Necrotic Manifesto
De Belgische vaandeldragers van de death metal zijn terug – en hoe! Met The Necrotic Manifesto meldt de band rondom brulboei Sven de Caluwé zich terug aan het front met een beestachtig sterk album. Nu stond Aborted eigenlijk al jaren bekend als een toonaangevende band binnen het genre (vooral vanwege de gave om nummers te componeren die niet louter beenhard zijn, maar ook nog eens vol moddervette grooves en herkenbare melodieën zitten), maar met het vorige album Global Flatline legden de heren de lat wel erg hoog voor zichzelf. Welnu, met The Necrotic Manifesto consolideren de Belgen hun positie met verve.

Na een kort intro, waarin de band wederom samples put uit de klassieke Hellraiser-reeks (ik meen Hellbound – Hellraiser II), hakt de band er met The Extirpation Agenda direct genadeloos hard in. De productie is kraakhelder, loepzuiver en buitengewoon lomp, waardoor de toch al niet misselijke impact nog eens wordt vergroot. Het titelnummer (inclusief korte, maar vurige solo) doet daar niets voor onder - en dat geldt direct voor de rest van het schijfje. The Davidian Deceit, het groovende Coffin Upon Coffin, Of Dead Skin & Decay: het zijn stuk voor stuk deathmetalpareltjes die boordevol oerlompe riffs, fabelachtig strak drumwerk en gelikte ‘hooks’ staan. Aparte vermelding verdient het loodzware en verrassend trage, Duitstalige Die Verzweiflung, waarin een behoorlijke ´doomvibe´ overheerst.

Als vanouds buldert de Caluwé het geheel op überbrute wijze aan elkaar, op sommige momenten vergezeld door gastzangers (Vincent Bennett van The Acacia Stain brult een potje mee op Your Entitlement Means Nothing, terwijl Phlegeton van Wormed zijn opwachting maakt in Excremental Veracity). Voeg daar enkele effectieve samples uit obscure en iets minder obscure films aan toe en het recept van Aborted is compleet. The Necrotic Manifesto biedt in dat opzicht wellicht weinig nieuws, maar als de uitvoering zó vlekkeloos is, staat vernieuwing niet hoog op mijn prioriteitenlijstje.

Zoals altijd staat Aborted ook op The Necrotic Manifesto garant voor een enorme adrenalinestoot. Het is echt zo’n album om op vol volume door de buurt te knallen. Live gaat het nieuwe materiaal ongetwijfeld voor stijve nekspieren, onontwarbare klitten haar en blauwe plekken zorgen. Een schoolvoorbeeld van de kracht van death metal anno 2014.

Tracklist:
1. Six Feet Of Foreplay
2. The Extirpation Agenda
3. Necrotic Manifesto
4. An Enumeration Of Cadavers
5. Your Entitlement Means Nothing
6. The Davidian Deceit
7. Coffin Upon Coffin
8. Chronicles Of Detruncation
9. Sade & Libertine Lunacy
10. Die Verzweiflung
11. Excremental Veracity
12. Purity Of Perversion
13. Of Dead Skin & Decay
14. Cenobites

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 juli 2014

Koop dit album in

Meer Aborted:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ROB op 04-07-2014 om 14:16u
Score: 85 / 100

Vette band, Vette Plaat.........Lomp en lekker Hard!!

Reactie van jt op 04-07-2014 om 22:06u
Score: 83 / 100

Hé, zie ze op de metal meeting 2014 staan, dan zijn we al heel wat biertjes verder. Lekkere cd overigens, mooi gitaarwerk en heerlijke vette klappen met de drums.

Reactie van Een Metalfan op 07-07-2014 om 09:57u

wat een niveau van de vorige reactie zeg. Moest je dat echt kwijt over die biertjes? Alsof iemand dat hier interesseerd dat je al heel wat biertjes op hebt tijden het optreden van Aborted. Vind je er nuchter niets aan????

Reactie van Poepluier op 09-07-2014 om 17:11u
Score: 86 / 100

Heerlijke pint....eh plaat bedoel ik!

Reactie van Artorius op 11-07-2014 om 20:40u
Score: 70 / 100

Absoluut niet verkeerd als voorprogramma, maar verder niets bijzonders.