Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Brainstorm - Firesoul
Jaar van release: 2014
Label: AFM Records

Brainstorm - Firesoul

Vaste lezers van dit e-zine wier interesse vooral ligt bij het powermetalgenre hebben in de tussentijd vast al gezien dat Brainstorm onder meerdere recensenten een graag beluisterde band is. De sympathieke Duitsers zijn in de tussentijd al weer bij hun tiende album en weten nog steeds hoe ze kwaliteitsmetal moeten produceren. In tegenstelling tot het gros van hun landgenoten die zich in hetzelfde genre bevinden, heeft Brainstorm een meer Amerikaanse sound die de band tentoon spreidt door een over het algemeen zwaardere gitaarsound, composities die bij vlagen wat thrashinvloeden hebben en krachtige non-falsettovocalen van Andy B. Franck.

In tegenstelling tot het vorige On The Spur Of The Moment isFiresoul weer een iets vlotter album. De plaat gaat vurig van start met een aantal snelle beukers als Erased By Fire en het magistrale Firesoul om het tempo ook hoog te houden bij Shadowseeker en What Grows Inside. Deze vier nummers zijn perfecte voorbeelden van het soort muziek dat de band ook maakte op Metus Mortis en Soul Temptation: no-nonsense metal met krachtige riffs, spetterende drums en machtige vocalen die imposante en erg aanstekelijke zanglijnen produceren.

De meer toegankelijke kant van de band is goed hoorbaar in de flink met keyboardorkestraties onderstaande nummers Recall The Real en The Chosen. Beide nummers zijn niet direct ballads te noemen, maar hebben beiden een lager tempo en een wat symfonischere kant die iets meer raakvlakken heeft met Europese genregenoten. Helemaal het laatste nummer bevat een prachtig soloduel en een episch refrein dat flink wat raakvlakken met een band als Gamma Ray heeft. In de vorm van ...and I Wonder is er alsnog een fraaie, afsluitende ballad te vinden.

Firesoul is een schoolvoorbeeld van hoe een goed powermetalalbum zou moeten zijn. Het tiental nummers heeft genoeg onderlinge variatie en kent eigenlijk geen zwakke momenten. Echt verrassend is het allemaal niet, daarvoor is de kwaliteit bij een band als Brainstorm altijd net te hoog geweest, maar ik kan wel met zekerheid stellen dat dit album toch een tikkeltje beter is dan Liquid Monster en Memorial Roots. Firesoul is een album dat vooral goed in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van de eerdere albums met Andy B. Franck op zang. En laat ik maar eerlijk zijn, ik kan me niet anders dan voorstellen dat deze omschrijving voldoende zou moeten zijn voor Brainstormfans om zonder mokken dit album aan te schaffen.

Tracklist:
1. Erased By The Dark
2. Firesoul
3. Descendants Of The Fire
4. Entering Solitude
5. Recall The Real
6. Shadowseeker
7. Feed Me Lies
8. What Grows Inside
9. The Chosen
10. ...and I Wonder

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 2 juni 2014

Koop dit album in

Meer Brainstorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Christian op 03-06-2014 om 15:43u
Score: 85 / 100

Ben het met de review eens! Dit album rockt de pan uit. Het klinkt allemaal net wat ambitieuzer en veelzijdiger dan voorgaande albums. Er zitten ook wat meerdere lagen in de nummers, wat zorgt voor wat meer diepgang. Check dit album!