Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Die Apokalyptischen Reiter - Tief, Tiefer
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Die Apokalyptischen Reiter  - Tief, Tiefer
Een nieuw album van deze Duitse band uit Weimar is meestal een garantie voor kwalitatief hoogwaardige metal. Die Apokalyptischen Reiter is al sinds 1995 actief en staat vooral bekend om zijn geweldige live optredens, maar ook op plaat is het zeer plezierig om naar deze band te luisteren. De band heeft een behoorlijke naam opgebouwd en behoeft eigenlijk geen introductie. De bandleden hebben zichzelf 1000 dagen de tijd gegeven om Tief, Tiefer te produceren. Op de internetsite van de band werd regelmatig videomateriaal geplaatst, waardoor de fans het opnameproces op de voet konden volgen. Tief, Tiefer bestaat uit twee schijven, waarbij het eerste gedeelte de titel Tief krijgt en het tweede gedeelte uiteraard de titel: Tiefer.

Tief begint met Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit . Dit is een lekker heavy metalnummer, dat direct een glimlach op mijn gezicht bezorgt. Op de herkenbare, melodieuze wijze wordt het nummer in je hoofd geduwd, waardoor je ongemerkt al snel aan het meezingen bent. De zang van Fuchs klinkt krachtig en het gitaarspel van Ady klinkt overtuigend. Er staan nog enkele van deze heerlijke meezingers op dit album, zoals de nummers Wo Es Dich gibt en Es Wird Nacht . Krachtige heavy metal met af en toe een grunt of een krijs. De folk en electroinvloeden zijn weer ruimschoots vertegenwoordigd op dit album. Tief ligt in het verlengde van het album Licht uit 2008. Het geluid is helder en zuiver, zoals je ook mag verwachten van deze ervaren band. De nummers worden vrijwel allemaal in hetzelfde tempo gespeeld, waardoor de verveling kan toeslaan. Gelukkig zorgt de ballad Ein Vöglein dan juist voor een aangename onderbreking. Het krachtige Die Wahrheit is door het geweldige refrein voor mij het hoogtepunt van het album.

Het tweede gedeelte Tiefer (Dieper), is totaal anders dan de eerste schijf. Die Apokalyptischen Reiter gaat dieper in op de emotie en gevoeligheid. Tiefer is voornamelijk akoestisch. Ik ben geen fan van akoestische albums, maar Tiefer is een leuke toevoeging aan het archief van deze band. De schijf bestaat deels uit oude nummers, maar dit keer in een akoestische uitvoering. Dit geeft aan een aantal nummers een nieuwe dimensie. Meest opvallende nummer is het furieuze Freide Sei Mit Dir van het album Riders On The Storm , dat is getransformeerd tot een gezellige en vrolijke meezinger. Door het ontbreken van een elektrische gitaar, komen de folkinvloeden sterk naar voren. Ook de stem van Fuchs klinkt door het kale geluid juist enorm krachtig. Door de afwisseling blijft Tiefer boeien. Van een vrolijk nummer als Friede Sei Mit Dir tot een langzaam en somber nummer als Der Wahnsinn . Tiefer is een leuke schijf geworden, echter zie ik het tweede gedeelte eerder als bonusmateriaal, dan een volwaardig album.

Het is een verstandige keuze om Tief, Tiefer als dubbelalbum uit te brengen. Door de combinatie van Tief met een vertrouwd heavy metalgeluid en Tiefer met gevoelige akoestische nummers brengt Die Apokalyptischen Reiter een zeer compleet album op de markt. Tief, Tiefer staat vol met catchy nummers, die live waarschijnlijk nog overtuigender klinken. Met dit nieuwe album zet de band een behoorlijke stap om ook buiten Duitsland door te breken. Een album waar de fans gegarandeerd tevreden mee zijn.

Tracklist Tief:
1. Freiheit Gleichheit Brüderlichkeit
2. Wir
3. Wo Es Dich Gibt
4. Was Bleibt Bin Ich
5. Ein Leichtes Mädchen
6. Ein Vöglein
7. Es Wird Nacht
8. Die Wahrheit
9. 2 Teufel
10. Die Welt Ist Tief
11. So Fern

Tracklist Tiefer:
1. Die Zeit
2. Der Weg
3. Friede Sei Mit Dir
4. Flieg Mein Herz
5. Das Paradies
6. Die Leidenschaft
7. Auf Die LIebe
8. Der Wahnsinn
9. Terra Nola

Score: 85 / 100

Reviewer: Rudi
Toegevoegd: 19 mei 2014

Koop dit album in

Meer Die Apokalyptischen Reiter :

[ Terug naar de Album Reviews ]

Die Apokalyptischen Reiter - Tief, Tiefer
Reactie van GJ op 20-05-2014 om 08:02u

Geweldige (live) band!