Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

D-A-D - 30 Years 30 Hits - Best Of D-A-D 1984-2014
Jaar van release: 2014
Label: AFM Records

D-A-D - 30 Years 30 Hits - Best Of D-A-D 1984-2014

D-A-D, dat ooit stond voor Disneyland After Dark, is dertig jaar en dat vieren ze met hun eerste verzamelaar ooit. De grootste Deense hardrockact doet dat onder de weinig verhullende titel 30 Years 30 Hits - Best Of D-A-D 1984-2014 met dertig van de beste songs die de gehele carrière omspannen. De plaat geeft een mooi overzicht van de periode van succes, een poging door te breken in de Verenigde Staten en een tijd van hernieuwd vuur na de eeuwwisseling.

Het begint allemaal in de jaren tachtig met heerlijk vlotte punksongs, doorspekt met invloeden van country en blues en new wave. Scherpe teksten en hoekig gitaarwerk; het is een genot om naar te luisteren. Denk dan aan klassiekers als Marlboro Man, het ironische Riding With Sue en het snelle Isn't That Wild, een nummer dat nu nog steeds tot de livefavorieten behoort. De teksten hebben vaak een komische inslag die wordt versterkt door effecten en muzikale citaten in de instrumentatie. Op deze overzichtsschijven hoor je duidelijk hoe de scherpe randjes er langzaam aan vanaf gaan en plaatsmaken voor een radiovriendelijker geluid dat uiteindelijk leidt tot een poging door te breken in de Verenigde Staten.

Die poging mislukt, maar inmiddels zit er een behoorlijke kloof tussen de muziek waar de groep mee begonnen is en die van de jaren negentig. De songs zijn simpeler, af en toe zelfs zoetsappig en doorspekt met flauwe invloeden van de dan populaire grunge. Daarnaast is het tempo ook flink omlaag gegaan en bestaat het latere materiaal uit flink wat ballads. Ook die zijde van D-A-D, een kant die me minder trekt, is goed vertegenwoordigd op deze dubbelaar en omvat een groot gedeelte van de tweede schijf.

De laatste paar nummers van de tweede cd zijn afkomstig van platen uit het nieuwe millennium en laten een geluid horen dat weer wat ruwer en sneller is en iets meer lijkt op de songs uit de jaren tachtig. Er zit weer wat passie in de muziek en dat zorgt ervoor dat deze verzamelaar met het nodige vuur eindigt. Het geeft hoop voor de toekomst van deze groep. Vooral ook vanwege de aanstekelijke liveshows die D-A-D nog altijd weet neer te zetten. Dit dubbelalbum geeft een compleet beeld van de rijke geschiedenis van D-A-D en alleen al het eerste schijfje, maakt de aanschaf van 30 Years 30 Hits - Best Of D-A-D 1984-2014 het zeker waard.

Tracklist:
CD1:
1. Marlboro Man
2. Call Of The Wild
3. Riding With Sue
4. It's After Dark
5. Isn't That Wild
6. I Won't Cut My Hair
7. Black Crickets
8. Sleeping My Day Away
9. Jihad
10. Point Of View
11. Girl Nation
12. Bad Craziness
13. Grow Or Pay
14. Laugh And A Half
15. Reconstructed

CD2:
1. Naked (But Still Strippin')
2. Empty Heads
3. Home Alone 4
4. Hate To Say I Told You So
5. Everything Glows
6. Nineteenhundredandyesterday
7. Something Good
8. Evil Twin
9. Soft Dogs
10. Scare Yourself
11. Lawrence Of Suburbia
12. Monster Philosophy
13. A New Age Moving In
14. I Want What She's Got
15. We All Fall Down

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 3 mei 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van enchant op 08-05-2014 om 19:44u
Score: 78 / 100

Heerlijke band om in de auto te beluisteren...