Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

The Black Explosion - Elements Of Doom
Jaar van release: 2013
Label: Metalville

The Black Explosion - Elements Of Doom

Chris Winter is geen onbekende wanneer het gaat om oude rockmuziek nieuw leven in te blazen. Met zijn band Dollhouse bracht hij nummers die niet zouden hebben misstaan op platen van bijvoorbeeld Led Zeppelin. Met zijn meer recente formatie The Black Explosion verkent hij de psychedelische historie van de rockgeschiedenis. Elements Of Doom is het tweede album van deze groep. Hun inspiratie halen ze uit oude science fictionfilms en dat is te zien aan het aardige artwork en terug te vinden in de teksten. Wat betreft muziek gaat het de richting op van met name Hawkwind, maar ook The Who en Jimi Hendrix zijn duidelijk terug te vinden.

Het schijfje telt negen songs en die kun je welhaast eindeloos beluisteren. Het is oude muziek in een nieuw jasje van een niveau dat wanneer het toen op plaat zou zijn gezet, we nu wellicht D-471 in de Top 2000 terug zouden kunnen vinden. Fijne hardrock die direct warme gevoelens oproept door de productie en effecten die je doen denken aan de jaren zeventig. Hoewel het beproefde recepten zijn, klinken de songs fris, origineel en energiek.

Ondanks dat het meer psychedelisch is dan zijn werk bij Dollhouse, zijn ook de Led Zeppelin referenties in hier ook nog te ontwaren in het gedragen Freekin' Free. Favoriet is het eerdergenoemde D-471 dat met een enigszins lijzig melodietje en pakkende baslijn je direct in hogere sferen brengen. Sowieso zijn met name de baspartijen ijzersterk en brengen ze flink wat leven in de negen songs van Eleemnts Of Doom. Als afsluiter is een ode aan Hawkwind van ruim veertien minuten waarin een krachtige rocksong flink wordt uitgerekt tot een psychedelische soundscape. Wanneer je dol bent op klassieke hardrock, kun je geen betere band wensen dan The Black Explosion.

Tracklist:
1. Golden Future
2. Elements Of Doom
3. Blow It Away
4. Freekin' Free
5. D-471
6. Mothership
7. Sick Of This Cave
8. The Void
9. We Will Fall

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 januari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]