Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Katatonia - Viva Emptiness (10th Anniversary Edition)
Jaar van release: 2013
Label: Peaceville Records

Katatonia - Viva Emptiness (10th Anniversary Edition)

Katatonia staat al heel wat jaren aan de top. Begonnen in 1991, zijn ze uitgegroeid tot een van de grootheden in het doommetalgenre. Het tien jaar geleden verschenen Viva Emptiness geldt als een mijlpaal in deze deze lange carrière. Een album dat de koers in zette naar waar de band thans voor staat. Reden genoeg voor de Zweden om een en ander nog eens onder de loep te nemen en over te doen. Het kind op de de originele hoes, stond opnieuw model en is intussen een volwassen vrouw geworden. Een vrouw die ons de rug toegekeerd heeft en op gelijke wijze is de remake volwassen: vertrouwd, maar hier en daar toch een tikkie anders en eigenwijs.

Over de gehele linie klinkt de plaat een stuk helderder en moderner; zoals de huidige Katatonia. In dat opzicht is de band natuurlijk het afgelopen decennium enorm gegroeid. Verder liggen de verschillende instrumenten een stuk gebalanceerder in de mix. Er is duidelijk aandacht aan besteed. Maar afgezien van de productionele verschillen, zijn de meeste composities grotendeels intact gebleven. Hier en daar is er dan wel een ander drumaccentje, of een wat bruter aangezette gitaar, maar het blijft toch allemaal vrij dicht bij het origineel. Dat is dan ook wel een goede keuze geweest, want het eerder dit jaar verschenen Dethroned And Uncrowned was toch eigenlijk wel een belediging van het origineel. Het deed de 'gecoverde' plaat (Dead End Kings) in ieder geval geen eer aan.

De uitzondering op de niet-veranderregel vormt het treurige One Year From Now. De keyboardriedel vormt hier daadwerkelijk een ander patroon. Ik ben er nog niet helemaal uit of dit een verbetering is, maar het heeft wel iets. En net als je bijna klaar bent met de plaat is er nog een andere verrassing: het zogenaamde bonustrackje, maar dan als één-na-laatste. Ik moest toch even hard nadenken; waar ken ik Wait Outside van. Maar het kwartje viel bij het refrein: The Black Sessions, het driedelige bestof-album. Mooi om deze track ook als gangbare release beschikbaar te hebben, maar niet per se de reden om deze versie van Viva Emptiness nou op te pikken.

Tenzij je natuurlijk echte fan bent. Maar ja, dat geldt natuurlijk altijd. En zo is het onmogelijk om deze af te sluiten zonder clichés: voor mensen die de band nog niet kennen is dit een goed begin en de die-hardfan haalt deze plaat natuurlijk sowieso in huis. Al was het maar uit nieuwsgierigheid naar de nuanceverschillen met het origineel. Maar het blijft een verkapte rerelease, waarbij altijd de vraag rijst of dat nou nodig was. Het origineel was toch al goed genoeg? Ach, oordeelt u zelf.

Tracklist:
1. Ghost Of The Sun
2. Sleeper
3. Criminals
4. A Premonition
5. Will I Arrive
6. Burn The Remembrance
7. Wealth
8. One Year From Now
9. Walking By A Wire
10. Complicity
11. Evidence
12. Omerta
13. Wait Outside
14. Inside The City Of Glass

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 27 november 2013

Meer Katatonia:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.