Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Spock's Beard - Brief Nocturnes And Dreamless Sleep
Jaar van release: 2013
Label: InsideOut Music
Spock's Beard - Brief Nocturnes And Dreamless Sleep
De Baard ploegt voort. Met verve, want het doorzettingsvermogen van het Amerikaanse gezelschap lijkt eindeloos. Het verhaal is bekend. Nadat Neal Morse de band na Snow gedag zei, is nu ook het 'tweede' gezicht van de band Nick d'Virgillo niet langer in beeld. Achter de microfoon treffen we nu Ted Leonard, ook bekend als zanger van Enchant. Leuk voor de zanger, want zijn eigen progband doet al jaren weinig tot niets.

Hoe dan ook, Spock's Beard levert opnieuw een sterke prestatie. Natuurlijk is het even wennen met Leonard op zang, maar in tegenstelling tot de rare bokkensprongen op de eerste plaat zonder Neal (Feel Euphoria) gaat de band verder op de route die met X uitgestippeld is. Geweldige uitgewerkte progrock dus, met voldoende ruimte voor speelse improvisaties, vreemde klanken en de gekkigheden waar de Baard bekend mee is geworden. De zanger voelt zich als een vis in het water. In tegenstelling tot bij Enchant zoekt hij zijn heil meer in de lagere regionen. Een goede keuze, omdat Leonard bij zijn vorige broodheer nog wel eens de neiging had zichzelf te overschreeuwen.

Brief Nocturnes And Dreamless Sleep blijkt daardoor één van de toegankelijkere platen die de Amerikanen tot nu toe maakten. Opener Hiding Out is bijvoorbeeld een zeer melodieus nummer dat gedragen wordt door de stem van Leonard. Geen wonder, aangezien de zanger dit lied in z'n eentje schreef. Instrumentaal houdt de band zich hoorbaar in, maar ook na meerdere luisterbeurten houdt de song zich staande. Want de melodie viert ook in andere nummers hoogtij. Ongetwijfeld komt dat ook door de inbreng van verloren zoon Morse die samen met zijn broer (en gitarist) Alan meeschreef aan menig bakbeest op de plaat. Slotstuk Waiting For Me had in muzikaal opzicht zo op V kunnen staan.

Nee, Spock's Beard is nog lang niet uitgeblust. Deze platen kosten misschien wat tijd om volledig te kunnen waarderen, maar het speelse gemak waarmee moeilijke passages toch uitnodigend worden neergezet dwingt respect af. Bovendien mag de weirde toetsentovenaar Ryo Okumoto zich regelmatig lekker uitleven, zoals het hoort. Alle ingrediënten maken deze groep tot de vermakelijkste en leukste progband van deze planeet. Nu The Flower Kings het op hun laatste plaat wat liet afweten, heeft Spock's Beard de koppositie binnen de progrock weer moeiteloos ingenomen. Liefhebbers weten genoeg. Scoor overigens wel de dubbel-cd uitvoering, want daar krijg je wat fraaie extra songs bij.

Tracklist:
1. Hiding Out
2. I Know Your Secret
3. A Treasure Abandoned
4. Submerged
5. Afterthoughts
6. Something Very Strange
7. Waiting For Me

Bonus Disc (Limited Edition):
1. The Man You're Afraid You Are
2. Down A Burning Road
3. Wish I Were Here
4. Something Very Strange (Sanctified Remix)

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 19 april 2013

Koop dit album in

Meer Spock's Beard:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ron op 19-04-2013 om 10:22u
Score: 94 / 100

Helemaal mee eens, dit is een fantastische plaat.
Moet echter wel zeggen dat ik de laatste van The Flower Kings niet vond tegenvallen en eigenlijk een van hun sterkste platen ooit vind!

Reactie van enchant op 20-04-2013 om 08:47u
Score: 85 / 100

Inderdaad prima album met prachtige vocalen van Ted Leonard. Vooral de mooie zanglijnen vind ik een pluspunt t.o.v. de band hun vorige albums. Het blijft allemaal net dat beetje makkelijker hangen. Voor mij de beste plaat van Spock's Beard since "V".
Eén minpunt van mijn kant toch. Ik hou niet van de dubbele discs. Gewoon die remix achterwege laten en de overige drie songs van de tweede schijf hadden nog op schijf 1 bijgepast.