Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Khoma - All Erodes
Jaar van release: 2012
Label: Pelagic Records

Khoma - All Erodes

En alweer ploft er een Pelagic-release op de deurmat. Na Family is het nu de beurt aan Khoma om het salomonsoordeel te ondergaan. De band kent al een bewogen geschiedenis. Ze stonden al eens getekend bij Roadrunner, maar na de tour rondom hun album The Second Wave werd het plots stil. De drie jaar durende radiostilte werd echter gevolgd door A Final Storm en en passant wonnen ze ook nog even de prijs voor 'best rock band' op de Zweedse nationale radio. Ook in de filmwereld bleven ze niet onopgemerkt. Zo werd hun muziek gebruikt in de film The Girl With The Dragon Tattoo. Met heren uit o.a. Cult Of Luna en P.G. Lost in de gelederen valt er dan ook wel wat te verwachten natuurlijk, maar maken ze die verwachting ook waar?

Wat hebben deze de heren dan in de hoge hoed voor ons? Het belangrijkste element van All Erodes is hun overall 'sound and feel'. Die is gewoonweg goed. Als Radiohead (post)metal had gemaakt dan zou dit hun eerste plaat zijn. Een referentie aan de gevoeligere kant van Muse mag echter niet ontbreken. Zitten we hier nou op Metalfan gewoon een popalbum te reviewen? Je zou het haast zeggen inderdaad, maar een dergelijke kwalificatie is veel te kort door de bocht. Daar is het simpelweg te metal voor. Maar het moet gezegd: eenieder die het niet voor elkaar gebokst krijgt om buiten de paden van death en black metal te wandelen, moet deze plaat absoluut langs zich heen laten gaan.

Zowel Muse als Radiohead hebben een karakteristiek goede, stabiele zanger met een melodramatisch stemgeluid. Getergd en gecontroleerd gefrustreerd laat Jan Jšmte zijn stem doen wat zijn ziel hem ingeeft. En dat alles met een zuiverheid die jaloersmakend is. 'Spot on' noemen ze dat. Zijn stem treft dan ook wel een gespreid bedje van geweldig gecomponeerde post-metal waarop hij zijn frustraties kan laten varen naar het einde van de horizon. Dit overtreft alle verwachtingen. All Erodes is een essentiŽle release voor liefhebbers van slepende post-metal met cleane zang, maar ook voor de breder georiŽnteerde muziekliefhebber.

Tracklist:
1. In Ruins
2. Just Another Host
3. Dead Seas
4. Give It Meaning
5. Death Throes
6. Winter Came Upon Us
7. Armo
8. Eyes To The Sun
9. All Like Serpent (Remix)

Score: 86 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 15 november 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]