Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Elvenking - Era
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records

Elvenking - Era

Toen ik het album Era voor het eerst opzette, moest ik toch nog even goed kijken of dit toch echt wel Elvenking was. Ik was deze band namelijk uit het oog verloren sinds zijn debuut ergens in 2001 met de nog altijd geweldige Skyclad-cover Penny Dreadful. Sindsdien is er een hoop veranderd. Ik werd volledig weggeblazen door de mengelmoes van energieke rock, de fiedels van folkmetal en de algehele vibe van openingsnummer The Loser. Wow, wat een opening, en zo bleef ik even hangen bij dit eerste nummer, want wat een fantastische song.

Elvenking heeft de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt van folkmetal naar diverse experimenten met deathmetal en nog zoveel meer, totdat ze twee jaar geleden met Red Silent Tides eindelijk weer hun draai hadden gevonden. Deze nieuwe schijf borduurt dan ook voort op de plaat van twee jaar terug met muziek die vergelijkbaar is, maar meer teruggrijpt naar hun folkmetalroots. Niet dat er minder rocksongs op Era te vinden zijn; ze hebben de folk er mooi doorheen geweven waardoor de groep een spannend uniek geluid heeft.

Je valt op deze schijf van de ene verrassing in de andere. De twaalf nummers bruisen van de energie en staan bol van spannende onverwachte muzikale elementen. Bovendien hebben ze voor twee songs op dit album Jon Oliva weten te strikken voor wat zangpartijen. Zijn rauwe stem contrasteert mooi met het zoete jonge geluid van Elvenking’s eigen Damna. Hij zingt soms zo zoet dat het tegen de popperige rock uit ellendige Amerikaanse tienertelevisiedrama’s zit, maar Elvenking weet daar op ongekende wijze mee weg te komen. Sterker zelfs, ze weten het te verheffen en moeiteloos in hun smakelijke brij van klanken in te passen.

Wanneer je twee jaar geleden al enthousiast werd bij het beluisteren van Red Silent Tides, dan is Era helemaal het album voor jou. Maar iedereen die houdt van harde rockmuziek met wat geëxperimenteer en een volledig eigen geluid zit met deze nieuwste creatie van Elvenking goed. Het bruist van de energie en is vanaf het openingsnummer The Loser tot aan afsluiter Ophale een spannende reis vol verrassingen.

Tracklist:
1. The Loser
2. I Am The Monster
3. Midnight Skies, Winter Sighs
4. A Song For The People
5. We, Animals
6. Through Wolf’s Eyes
7. Walking Dead
8. Forget-Me-Not
9. Poor Little Baroness
10. The Time Of Your Life
11. Chronicles Of A Frozen Era
12. Ophale

Score: 86 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 6 september 2012

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erwin op 06-09-2012 om 17:56u

Ik ben wel weg van Red silent tides, dus laat maar komen dat album!

Reactie van bahbah op 15-09-2012 om 12:25u
Score: 20 / 100

Bah bah, misleidende review m.i.

Dit is geen terugkeer naar hun roots, dit is een dikke brij van lawaai waarbij eigenlijk geen enkel instrument goed in de mix zit. Totaal overbodige en achterhaalde folkriedeltjes die het overige gebrek aan creativiteit en vakmanschap zouden moeten compenseren .... alsjeblieft zeg. Nee, het is nog altijd meuk wat deze heren uitbrengen. Eeuwig zonde met zo'n veelbelovend debuut, Heathenreel is wellicht mijn favo folkmetalplaat zelfs.

Jammer, maar dit is echt rotzooi.