Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Khonsu - Anomalia
Jaar van release: 2012
Label: Season of Mist

Khonsu - Anomalia

Anomalia is het debuut van de formatie Khonsu uit Noorwegen. Eerder dit jaar heeft deze groep al op het podium gestaan onder de naam Merah en kon daar rekenen op enthousiaste reacties. Waarom er gekozen is voor een andere naam, is onduidelijk, maar de namen die achter deze groep zitten, zullen ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. De muziek is gemaakt en voor een groot deel ingespeeld door S. Gronbech, de broer van Obsidian C. Gronbech, bekend van Keep Of Kalessin. S. Gronbech is geen vreemde in de muziekwereld, want hij speelde mee op de Reclaim EP van Keep Of Kalessin uit 2003. Na jaren van stilte is hij heden terug met zijn eigen project, en zijn broer heeft de opnames en productie voor zijn rekening genomen. Dat zit dus wel goed. Naast Obsidian C. is ook Keep Of Kalessin-zanger Thebon van de partij.

Het geluid op Anomalia valt het beste te omschrijven als mid-tempo duistere metal met invloeden van black, prog en een heel klein beetje industrial. Het is vooral sfeervol met afwisselend grunts en cleane zang, strakke ritmes, geweldig gitaarspel en met regelmaat ruime aandacht voor keyboardpartijen. Het album opent sterk met het mystieke In Otherness dat heerlijk wordt voortgedreven door een strak shreddende gitaar en interessante keyboardpartijen. Het is jammer dat in de songs die volgen het tempo omlaag gaat, want helaas zijn de ruigere delen op dit schijfje vaak interessanter dan de mid-tempo stukken. Wat niet betekent dat het rustigere werk niet van een aardig niveau is, want ook dan is er genoeg te ontdekken.

Pas tegen het einde van dit schijfje horen we de industrialinvloeden echt in het zeer geslaagde The Malady. Het album sluit hierna af met een episch slotakkoord in de vorm van een soort samenvatting van alles wat je als luisteraar daarvoor gehoord hebt in het bijna vijftien minuten durende Va Shia. De invloeden van onder andere Ihsahn en andere progressievelingen in de duistere muzikale hoek zijn hier volop aanwezig. Het lijkt soms bijna een eerbetoon. Met name de stukken met cleane zang in Va Shia springen naar voren als momenten van rust waar veel aandacht is besteed aan sfeer en rijke instrumentatie.

Het debuut van Khonsu is sterk, maar er is ook nog ruimte te vinden voor verbetering. Met name de mid-tempo songs op deze plaat, kunnen nog wel wat worden uitgewerkt. Nu verslapt de aandacht al snel wanneer het tempo omlaag gaat. Dat S. Gronbech het in zich heeft, blijkt uit de ijzersterke afsluiter Va Shia. Dit debuut is in ieder geval overtuigend genoeg om de progressie van deze groep te blijven volgen.

Tracklist:
1. In Otherness
2. The Host
3. Darker Days Coming
4. Inhuman States
5. So Cold
6. The Malady
7. Va Shia

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 4 september 2012

Koop dit album in

Meer Khonsu:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Khonsu - Anomalia
Reactie van Arjan op 04-09-2012 om 18:10u
Score: 90 / 100

Uitstekende plaat! Ik vind juist óók de wat rustigere nummers in halverwege het album erg interessant (die overigens zeker ook wel blast-beats, grunts en ander zulke elementen bevatten), met name het zeer melodieuze "Darker Days Coming" waarvan vooral het refrein episch is.

Khonsu - Anomalia
Reactie van Amibor op 09-09-2012 om 15:24u
Score: 95 / 100

Mijn voorlopige topper van dit jaar. Heerlijke slepende passages, afgewisseld met furieuze donderbuien, overgoten met dat majestueuze epische sausje waar ik ook Keep Of Kalessin zo om prijs. Goede composities en heerlijke grooves. Vernieuwend genoeg om mij vele luistersessies te blijven boeien, en dat is wel wat. Hulde.