Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Fear Factory - The Industrialist
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records
Fear Factory - The Industrialist
Twee jaar geleden maakte Fear Factory een onverwachte comeback met het ouderwets snoeiharde Mechanize. Een reünie was het niet te noemen, maar eerder een verzoening tussen zanger Burton C. Bell en gitarist Dino Cazares. Oudgedienden Raymond Herrera en Christian Olde Wolbers werden er namelijk uitgebonjourd. Dat de band definitief een tweemanszaak is geworden wordt met The Industrialist bevestigd.

Voor de opnames van het achtste studioalbum is alles ingespeeld door Bell en Cazares. Waar meesterdrummer Gene Hoglan zich bij het vorige album nog mocht uitleven, hebben de heren voor een drumcomputer gekozen. Een behoorlijke diskwalificatie voor een band die in het verleden toch twee uiterst getalenteerde drummers in dienst had. Ook Byron Stroud is niet meer aanwezig en zal tijdens de tour worden vervangen door Matt DeVries, bekend van Chimaira.

Aan de sound is er echter geen steek veranderd. Ook The Industrialist is onmiskenbaar Fear Factory. Het houdt in dat de luisteraar in dik drie kwartier weer verzuipt in een granieten muur van geluid; staccato riffs, een overdosis aan double bass, hypnotiserende synthesizers en bezeten gebrul van Burton C. Bell, wat hij afwisselt met melancholische zang. Met de monsterlijke titeltrack wordt het gaspedaal weer volop ingedrukt en niet meer losgelaten tot de lange outro. En allemaal weer op een hoog niveau, waarmee Fear Factory wederom bewijst de grootmeesters van de industrial metal te zijn.

In principe is er weinig mis met deze plaat. Maar de grote herkenbaarheidsfactor is tevens de valkuil. The Industrialist biedt ruimte aan welgeteld nul komma nul verrassingen. Aan de ene kant best spijtig, maar gezien eerdere experimenten van de band is dit wel een logische keuze. De plaat is hiermee oerdegelijk geworden en elke porie van deze plaat ademt en zweet Fear Factory. Geen noemenswaardige uitschieters naar boven, maar de ondergrens wordt ook nooit bereikt. En eerlijk is eerlijk, je zou geen weet hebben van een drumcomputer als er niet verteld was dat deze gebruikt werd.

De houdbaarheidsdatum van een van de grootste industrialbands ter wereld is nog lang niet verstreken. Verwacht geen klassieker als Demanufacture, maar wel een wervelstorm zoals we die mogen verwachten van de heren Bell en Cazares. De liefhebber kan in ieder geval weer zijn hart ophalen bij deze plaat.

Tracklist:
1. The Industrialist
2. Recharger
3. New Messiah
4. God Eater
5. Depraved Mind Murder
6. Virus Of Faith
7. Difference Engine
8. Dissemble
9. Religion Is Flawed Because Man Is Flawed
10. Human Augmentation

Score: 80 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 21 mei 2012

Koop dit album in

Meer Fear Factory:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 21-05-2012 om 14:18u
Score: 75 / 100

Klopt helemaal, deze review. Geen verrassingen, maar wel een sterke plaat.

Reactie van Een Metalfan op 22-05-2012 om 16:42u

niet lullen gewoon kopen deze cd

Reactie van Rafael op 03-06-2012 om 14:40u
Score: 75 / 100

Oldskool Fear Factory, wederom een hitje! Vond de vorige cd zeker een dikke 9, deze bevat inderdaad minder verassingen, maar is nog steeds bruut!