Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Khaoz - Salvation Through Bloodshed
Jaar van release: 2011
Label: Mad Lion Records
Khaoz - Salvation Through Bloodshed
Sinds het ongekende succes van Hail of Bullets beleeft de Nederlandse old school deathmetal een tweede jeugd. Bands gaan weer volop aan de slag met de riffs en de sfeer van weleer, dit met wisselend succes. Zo is Asphyx met glans teruggekomen, maar moeten vooral de nieuwe bands die volgens het oude recept opereren toch wel wat moeite doen om voet aan de grond te krijgen.

Ook Khaoz doet in 2011 een aardige poging tot een old school deathmetaldebuut. Twee jaar eerder kondigde de band zich al aan door middel van een EP en vorig jaar leverde men dan de eerste full-length met acht nieuwe nummers, twee nummers die we al van de EP kennen en het instrumentale When Daylight Fades. Afhankelijk van de kieskeurigheid van de liefhebber kan het album Salvation Through Bloodshed best een verademing zijn, want de nummers zijn lekker authentiek. Aan de andere kant zijn er albums binnen dit genre die qua songwriting veel meer te bieden hebben.

Het opvallendste wapenfeit van Khaoz is het vocale samenspel. Met twee paar longen kun je natuurlijk alle kanten op en laten beide heren ook een heel eigen stemgeluid hebben, waardoor de nummers van Khaoz niet alleen voorzien worden van een klassieke deathmetalstem, maar ook een stuurs krijsend stuk venijn. Van Drunen 2.0.
Ikzelf krijg hier kromme tenen van, maar goed, voor de review valt daar best doorheen te luisteren. Feit blijft dat de nummers zelf, ook al denk je het geween even weg, al met al niet veel nieuws te bieden hebben, maar ook onderling slechts gering variëren. De meeste nummers zijn mid-tempo met om de zoveel tijd even een extra trap op het gas, maar het principe blijft hetzelfde. Hier en daar een solo, maar niks overmatigs. Geen verrassingen, geen wendingen, continuïteit viert hoogtij, alleen de stemmen zorgen nog voor een beetje extra pit, maar die moeten je dus maar net liggen.

Al met al ben ik, ondanks de degelijke uit- en afwerking, niet erg van Salvation Through Bloodshed onder de indruk. Het album zit goed in elkaar, maar mist muzikaal een eigen smoel en komt zodoende niet boven de middenmoot uit.

Tracklist:
1. Baptized In Sin
2. Damned Messiah
3. None ... When You Die
4. Insane Sneer
5. Paranoia In Extreme
6. When Daylight Fades
7. Shattered Light Insanity
8. The Martyred
9. My Own Punishment
10. Inveterate Fantasy
11. When Serpents Craw

Score: 69 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 30 maart 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Narrative op 30-03-2012 om 18:04u

Een gedegen en duidelijke review.

Reactie van KoenM op 31-03-2012 om 08:25u

De muziek niet gehoord, maar ik stoor me al tijden mateloos aan de bandnaam. Khaoz? Alsjeblieft. Sowieso, een 'z' op het eind. Bah. Rillingen.