Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Ministry - Relapse
Jaar van release: 2012
Label: AFM Records

Ministry - Relapse

Wellicht is het geld op, zijn de andere projecten van Al Jourgensen minder succesvol, is Jourgensen zo ontzettend pissig dat hij er wel een plaat van moet maken of is het zoals de titel suggereert een terugval in een oud patroon. Wat de reden ook zijn mag, Ministry is terug en is naar eigen zeggen harder dan ooit met een nieuw album Relapse.

Voorganger The Last Sucker dateert alweer uit 2007, maar ook zonder George Bush heeft Jourgensen genoeg boosheid in zich om een album te vullen met tien songs. Enkele nummers handelen over verslaving, andere hebben net als op voorgaande albums een politiek tintje. Dit keer niet tegen het establishment van George Bush, maar vóór de huidige machthebbers zoals Jourgenson het zelf omschrijft, hoewel er over huidige machthebbers te discussiëren valt, getuige de eerste single 99 Percenters. Niet alleen qua thematiek is Relapse te vergelijken met het werk vanaf House Of The Molé. Ook het geluid is redelijk hetzelfde gebleven, hoewel er wel meer thrash-invloeden aanwezig zijn en menig nummer dan ook voorzien is van de nodige snerpende gitaren en solo’s. Dat is geen bezwaar, want dat harde bevalt goed. Zeker in combinatie met heerlijk strakke loops voorzien van snerpende samples.

Na een opening die geheel in de lijn licht van voorgaande albums met het wat catchy Ghouldiggers, krijg je enkele van de beste songs te horen die de groep de afgelopen tien jaar op plaat heeft gezet. Het keiharde Double Tap en daaropvolgende Freefall blazen je ouderwets van je stoel en vragen er om zo luid mogelijk gedraaid te worden. Die harde lijn blijft er de eerste helft van het album wel in zitten en ook kwalitatief zijn de nummers ongeveer van hetzelfde niveau. United Forces heeft een wat flauw refrein en 99 Percenters is wellicht wat tam qua muziek en tekst na de rauwe boosheid die we te horen hebben gekregen. Zeker bij zo een beladen onderwerp.

Voorgaand nummer voelt aan als een breuk met de eerste helft van het album, want daarna doen de heren het wat rustiger aan. De titelsong en het daaropvolgende Weekend Warrior zijn tekstueel en wat betreft muziek wat minder vooral omdat deze songs ontzettend op elkaar lijken en maar wat voortkabbelen. Anders is het met een wederom van politieke boosheid voorzien nummer als Git Up Get Out ’n Vote. Om vervolgens af te sluiten met Bloodlust, dat na al dat geweld voor een mellow en bluesy einde zorgt.

Met Relapse geeft Ministry een duidelijk signaal af dat ze nog altijd springlevend zijn. Wanneer je de albums van de afgelopen tien jaar kunt waarderen, zit je ook met dit Relapse goed. Het is zelfs iets beter dan The Last Sucker. Indien je je nog altijd niet over het gegeven heen hebt kunnen zetten dat ze (waarschijnlijk) nooit meer een Land Of Rape And Honey of Psalm 69 zullen maken, dan kun je ook dit album beter aan je voorbij laten gaan.

Tracklist:
1. Ghouldiggers
2. Double Tap
3. Freefall
4. Kleptocracy
5. United Forces
6. 99 Percenters
7. Relapse
8. Weekend Warrior
9. Git Up Get Out ’n Vote
10. Bloodlust

Score: 82 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 21 maart 2012

Koop dit album in

Meer Ministry:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van enchant op 21-03-2012 om 13:20u

Ik hou best wel van de muziek van Ministry, en mag zeker de humor van Jourgensen smaken. Maar eigenlijk is het toch een beetje hypocriet, dat decennia lang afgeven op vader en zoon Bush. In weinig landen ter wereld kan een artiest zo duidelijk zijn afkeer van de politieke leiders laten merken als in de VS en daaraan nog een gigantische ranch overhouden ook. Zo slecht zal oom Al het dan toch niet gehad hebben onder de heren Bush. Misschien eens praten met 99% van de bevolking in Noord-Korea of Myanmar, ik zeg maar wat.... DIE mensen hebben recht tot klagen over hun politieke leiders. En ik als Belg natuurlijk... ;-)
Hoe dan ook, toch ook dit album maar weer eens aanschaffen...

Reactie van ewing1 op 21-03-2012 om 13:51u
Score: 70 / 100

Teveel (thrash)metal te weinig industrial.Het begin knalt en daarna wordt het minder net als voorgaande albums.Volgens mij weet de reviewer niet dat United Forces een cover is?

Reactie van Walter op 21-03-2012 om 13:59u

Wellicht had ik dat er duidelijk in moeten zetten. De SOD-cover. Het verandert weinig aan het gegeven dat ik het een kutrefrein vind.

Reactie van Bastiaan op 24-03-2012 om 16:37u
Score: 74 / 100

Lichtelijke tegenvaller. Heeft zijn sterke momenten, maar kakt naar het einde toe behoorlijk in.

Reactie van Tatzel op 24-03-2012 om 19:25u
Score: 68 / 100

redelijk saaie plaat. ben aanzienlijk beter van ze gewend. van mij mogen ze nu 'echt' de stekker eruit trekken.

Reactie van Een Metalfan op 25-03-2012 om 13:27u

te saai

Reactie van Een Metalfan op 17-04-2012 om 22:30u
Score: 69 / 100

Ik ben gek op covers dus ben blij met het United Forces nummer zodat ik me vast kan klampen aan in het verleden (behaalde resultaten) waarbij ik de audio installatie van anno 2012 aan het werk kan zetten.