Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Etherial Dawn - Lethargic Awakenings
Jaar van release: 2003
Label: Eigen beheer
Etherial Dawn - Lethargic Awakenings
"Lethargic Awakenings" is de tweede demo van het Vlaamse Etherial Dawn, een band die naar eigen zeggen "dark metal vanuit een black metal perspectief, overgoten met een dramatisch laagje gothic" speelt.

Voordat ik de biografie nog eens raadpleegde zat ik hevig te worstelen met de vraag hoe ik de muziek van Etherial Dawn zou omschrijven in deze recensie. Om het gothic metal te noemen is niet helemaal correct, en door het vrij schaarse gebruik van blastbeats en de lichtzinnige, soms haast vrolijke keyboards zou de term 'melodieuze, symfonische black metal' ook alleen maar misverstanden veroorzaken. Enfin, genoeg van deze onzin. Tijd voor een beknopte analyse van deze demo.

Etherial Dawn maakt door middel van "Lethargic Awakenings" een gematigd positieve indruk. De mix van rifwerk uit de doom/death wereld, black metal-achtige krijsvocalen, etherische sopraanzang en sprookjesachtige synths is bij lange niet origineel te noemen, maar de vijf heren plus dame weten door middel van vier redelijk sterke nummers toch te overtuigen als groep muzikanten die weten waar ze mee bezig zijn. De melodieën zijn zeer aardig, synths vervullen een lekker subtiele achtergrondfunctie, de sopraanzang is goed (staat echter veel te laag in de mix) en over de constructie van de songs is goed nagedacht. Overeenkomsten met bands als Dismal Euphony, Siebenbürgen (ik doel uiteraard op de sound, niet de erbarmelijke kwaliteit) en een wat gemenere After Forever zijn duidelijk aanwijsbaar.

Speltechnisch reflecteert de band de kwaliteit van de composities. Het kalme duet van gitaargepingel en synthetische piano in het titelnummer komt door een erbarmelijke timing wat rommelig over, maar gelukkig blijft dit beperkt tot een enkel incident. Superstrak valt Etherial Dawn (nog) niet te noemen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit met de tijd zal verbeteren. De band heeft met "Lethargic Awakenings" z'n expertise op het gebied van gothic-achtige dark metal voor de tweede maal kenbaar gemaakt, en ik denk dat de band, gezien de aanhoudende populariteit van deze vorm van muziek, met een wat geraffineerder geluid in de toekomst nog best eens hoge ogen kan gooien. Op dit moment is Etherial Dawn de demo-fase nog niet helemaal onstegen.
Kijk op www.etherialdawn.be hoe je de demo kunt bestellen.

Tracklist:
1. Lethargic Awakenings
2. Perpetual Agony
3. Forlorn Nocturnal Encounters
4. Travesty of Unbridled Dreams

Score: 75 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 23 juli 2003

Meer Etherial Dawn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van secret agents op 09-02-2005 om 20:50u
Score: 100 / 100

waarom is het "no more"? Zijn ze gestopt ofwa:(? XXX, smeets 'bio'leerlingen