Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Soen - Cognitive
Jaar van release: 2012
Label: Spinefarm Records

Soen - Cognitive

Jaaa! Ze bestaan nog! Van die albums die vanaf de eerste tot de laatste noot geweldig zijn. Van die albums waaraan alles klopt. Die je bij de eerste keer gelijk uit je stoel sleuren en je niet meer loslaten tot de laatste noot geklonken heeft. En het enige wat je daarna denkt: repeat! Geweldig!

In mei 2010 kwamen drummer Martin Lopez (ex-Opeth, Amon Amarth), bassist Steve DiGiorgio (Sadus, Testament, Death, Iced Earth), zanger Joel Ekelöf (Willowtree) en Kim Platbarzdis (gitaar) bijeen om eens wat te experimenteren. Dit heeft geresulteerd in een ruim 48 minuten durend album genaamd Cognitive. En wat voor een album, potverdrie!

De Tool-esque opener Fraktal met achterstevoren gespeelde geluidseffecten en begeleid door Ekelöfs melancholische stem vormt het begin van deze geweldige trip. Tool is sowieso een terugkerende referentie evenals Jurojin en Karnivool. Verder knipogen de heren hier en daar naar Katatonia, maar Soen heeft bovenal een eigen geluid. Niet in de laatste plaats door de gedreven en technisch onderlegde drummer, maar dat wisten we natuurlijk al van zijn Opeth-verleden.

Ook het gitaarspel is geweldig. Evenals de zweverige zang die ook meermalen in meerstemmige variant uit de speakers stroomt. Wat een grandioze plaat. Eigenlijk is alles aan dit album gewoon goed. Valt er dan niets op aan te merken? Nou, er is een klein minpuntje. Het album is te kort. Gelukkig bestaat de repeatknop en dan blijkt dat dit epos na elke luisterbeurt nóg beter wordt. Bindend advies: koop deze plaat!

Tracklist:
1. Fraktal
2. Fraccions
3. Delenda
4. Last Light
5. Oscillation
6. Canvas
7. Ideate
8. Purpose
9. Slithering
10. Savia

Score: 93 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 6 februari 2012

Koop dit album in

Meer Soen:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soen - Cognitive
Reactie van Een Metalfan op 06-02-2012 om 14:54u

geweldig

Soen - Cognitive
Reactie van pos op 27-02-2012 om 16:13u

Op het eerste gehoor erg interessant. Nog even goed beluisteren.