Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Hatesphere - The Great Bludgeoning
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records
Hatesphere - The Great Bludgeoning
Het vertrek van Jacob Bredahl leek het Deense Hatesphere in eerste instantie niet in de koude kleren te gaan zitten. De sympathieke brulboei was namelijk lange tijd niet alleen het gezicht van deze thrash/deathmetalformatie, maar leverde ook een belangrijke bijdrage aan de productie van de platen. Na Serpent Eyes And Killer Smiles had zelfs een ware leegloop plaats: naast Bredahl pakten nog drie leden hun biezen, waardoor gitarist Peter Hansen als enige lid overbleef. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat het in 2009 verschenen To The Nines wat wisselvallig klonk, hoewel het album zeker zijn momenten had.

Inmiddels is de nieuwe line-up alweer een tijd stabiel en mogen we verwachten dat de leden wat meer op elkaar zijn ingespeeld. Het vorig jaar verschenen The Great Bludgeoning biedt Hatesphere dan ook de ideale gelegenheid om zijn zaakjes weer op orde te stellen. Na slechts enkele luisterbeurten kan ik al concluderen dat de heren daar prima in geslaagd zijn. De fans van de band kunnen tevreden zijn, want The Great Bludgeoning is een (h)eerlijke, typische Hatesphere-plaat geworden, waarin lompheid en agressie hand in hand gaan en stevig doorgebeukt wordt.

De spelvreugde spat van het album af, waardoor de met een krachtige, lekker droge productie gezegende knallers als The Killer, Smell Of Death en Decayer extra vet door de speakers knallen. Met name de lompe breakdowns maken indruk. Bij een traag, slepend nummer als Resurrect With A Vengeance zal menig luisteraar de neiging krijgen om zijn directe omgeving tot puin te verwerken. Bovendien gaat Hatesphere met een gedrevenheid te werk die mij doet denken aan het oudere werk van The Haunted. Tegelijkertijd geeft de nieuwe gitarist Jakob Nyholm regelmatig zijn visitekaartje af met zijn soepele gitaarwerk en lekkere solo’s.

The Great Bludgeoning mag dan niet het meest grensverleggende album in zijn genre zijn, maar het is wel een dik half uur pretentieloos genieten geblazen. Ondanks het gebrek aan originaliteit is de uitvoering uitstekend en bivakkeert deze plaat nog steeds met enige regelmaat in mijn cd-speler.

Tracklist:
1. The Killer
2. Venom
3. Smell Of Death
4. Decayer
5. The Wail Of My Threnode
6. Resurrect With A Vengeance
7. The Great Bludgeoning
8. Need To Kill
9. Devil In Your Own Hell

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 januari 2012

Koop dit album in

Meer Hatesphere:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hatesphere - The Great Bludgeoning
Reactie van AutopsyPete op 30-01-2012 om 16:04u
Score: 80 / 100

Volledig mee eens. Heb ze vorige maand live gezien, zelden zo'n strakke thrashband tekeer zien gaan.

Hatesphere - The Great Bludgeoning
Reactie van Bastiaan op 31-01-2012 om 13:13u
Score: 80 / 100

Mee eens. Gave plaat. Dat To The Nines iets minder is ligt ook vooral aan de toenmalige zanger. Peter Hansen schrijft zoals altijd het leeuwendeel van het materiaal. Had graag je mening gehoord over deze nieuwe zanger die een stuk beter bij Hatesphere past met zijn smerige (Bredahl-achtige) strot.