Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Nightbringer - Hierophany Of The Open Grave
Jaar van release: 2011
Label: Season of Mist
Nightbringer - Hierophany Of The Open Grave
Botversplinterende riffs, ijzingwekkende vocalen, dissonante tonen en razendsnelle tempo's. Dat moet wel black metal zijn. Exact. Occulte black metal uit de Verenigde Staten om precies te zijn, want daar valt Nightbringer toch wel onder. De Amerikanen zijn alweer toe aan hun derde plaat en het is direct een bakbeest. Een uur lang speelt de band de luisteraar volledig zoek met complexe en avontuurlijke black metal vol vreemde geluidseffecten en freaky dissonanten.

Nee, toegankelijk is deze plaat zeker niet. Nummers als Old Night of The Angel Of Smokeless Fire zijn nauwelijks 'liedjes' te noemen, aangezien pakkende momenten ontbreken. Het zijn stukken die pas na meerdere luisterbeurten hun geheimen prijsgeven. Nightbringer varieert daarin gelukkig wel meer met tempowisselingen en melodieën die het allemaal net iets makkelijker te behappen maken dan de blastbeatstapels uit het verleden. Sterk is vooral opener Rite Of The Slaying Tongue met duivelse zangpartijen, occulte thema's en een karrenvracht aan kille gitaarriffs. Het lekkerste bewaart de band echter voor het lange Eater Of The Black Lead. Deze track bewijst waar de kracht van de band echt ligt. De duistere sfeer in het nummer is ongekend en doet menigmaal denken aan bombastischer materiaal van Marduk of het hardere werk van Emperor.

Hoewel ook Nightbringer wat mij betreft een beetje doorslaat in het gebruik van allerlei satanische verzen en occulte ongein, is de muziek op dit album zeker genietbaar. Het werk heeft alleen tijd nodig om te groeien en vanwege de niet al te compacte opzet van de nummers (de gemiddelde lengte ligt rond de zeven minuten) duurt het even voordat de klanken blijven hangen. Geen probleem, want met het laatste brok geweld van Watain (zowel stilistisch als tekstueel wel enigszins vergelijkbaar, minus de invloeden van Dissection) en het vooruitstevende werk van Deathspell Omega zijn black metalfanaten inmiddels wel wat gewend. Voor hun portie sinistere klanken kunnen ze dus perfect bij deze Amerikanen terecht.

Tracklist:
1. Rite Of The Slaying Tongue
2. Eater Of The Black Lead
3. Psychagogoi
4. Lucifer Trismegistus
5. The Gnosis Of Inhumation
6. The Angel Of Smokeless Fire
7. Dreaming Above The Sepulcher
8. Via Tortuosa
9. Old Night

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 2 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]