Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Origin - Entity
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Origin - Entity
De Amerikaanse technische deathmetalband Origin heeft zich de laatste jaren flink in de schijnwerpers weten te spelen. Na een obscure demo werd de band al direct door het grote Relapse Records onder de vleugels genomen. Zeer terecht, want de superstrak uitgevoerde, halsbrekende ‘death metal voor gevorderden’ liet menigeen buiten adem achter. Met het dit jaar verschenen Entity levert Origin alweer de vijfde langspeler af. Het is tevens het eerste wapenfeit voor Nuclear Blast Records – een toch wat opmerkelijke overstap die echter vooral aangeeft hoezeer deze band nog steeds is gegroeid.

De fans van de vorige albums hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat Origin commerciëler is gaan klinken, zoveel is na één luisterbeurt al duidelijk. Want hoewel de technische hoogstandjes, furieuze blastbeats en bevreemdende, The Dillinger Escape Plan-achtige tempowisselingen tegenwoordig meer dan ooit gekanaliseerd worden in nummers die na een flink aantal luisterbeurten op zijn minst behapbaar zijn, is Origin nog steeds één brok technische furie. Een brok geweld dat zoals alle albums van deze band nogal wat vergt van de luisteraar, maar dus tegelijkertijd ook wat meer aanknopingspunten bevat.

Sommige nummers razen er nog ouderwets op los, zoals de bezeten klinkende opener Expulsion Of Fury, het met bizar gitaargefreak beginnende Swarm of het mathcore-achtige Committed. Andere nummers bevatten echter ook een flink aantal groovende riffs, waarbij het tempo zelfs ietwat omlaag gaat. Conceiving Death is een mooi voorbeeld van hoe Origin ook dan overtuigt. Vooral het gemak waarmee Origin met complexe tempowisselingen en gitaargegoochel strooit maakt echter indruk. In het bijna zeven minuten durende Saligia worden alle elementen op nagenoeg perfecte wijze gecombineerd. Dat nummer behoort dan ook tot het hoogtepunt van Entity. Bij vlagen doet het hakkende drumwerk zelfs behoorlijk aan Krisiun denken.

Entity is geen album geworden om een stevige kater mee weg te spoelen, maar daar zal ook geen enkele Origin-fan op gehoopt hebben. De heren laten met dit album echter wél horen nog steeds bij de onbetwiste wereldtop op het terrein van technische death metal te horen. Entity is dan ook een oorverdovend precisiebombardement geworden dat met militante doelgerichtheid de oorschelpen van de luisteraar penetreert. Chapeau!

Tracklist:
1. Expulsion Of Fury
2. Purgatory
3. Conceiving Death
4. Swarm
5. Saligia
6. The Descent
7. Fornever
8. Committed
9. Banishing Illusion
10. Consequence Of Solution
11. Evolution Of Extinction

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 oktober 2011

Koop dit album in

Meer Origin:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Origin - Entity
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2011 om 10:59u

plaat van het jaar


Origin - Entity
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2011 om 18:59u

wat een puinzooi

Origin - Entity
Reactie van Marco op 24-10-2011 om 19:29u

Idd Wat een kelereherrie , shitzooi

Origin - Entity
Reactie van Artorius op 25-10-2011 om 13:18u
Score: 70 / 100

Het logische vervolg op Antithesis. Niet minder, maar wel meer. Van hetzelfde, helaas. Zo onderhand raak ik behoorlijk uitgekeken op dit soort ongedoseerde blastbeatorgies.

Origin - Entity
Reactie van Ja op 02-11-2011 om 21:28u
Score: 90 / 100

Goede plaat mits je van ultra snelle death metal houdt. Marco en die daar boven, hou je commentaar lekker voor je, jullie houden niet van ultra snelle DM ga het dan ook niet af zitten kraken.

Origin - Entity
Reactie van Artorius op 18-11-2011 om 10:02u
Score: 70 / 100

Misschien had ik hier een paar jaar geleden nog wel een 85/100 score aan toegedicht, maar ik word ook een dagje ouder. :-)