Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Jaar van release: 2011
Label: AFM Records

Brainstorm - On The Spur Of The Moment

Ik houd van Brainstorm. Niet op de handjes vasthouden manier, maar op de manier dat Brainstorm als band een belangrijk aspect is geweest bij het ontwikkelen van mijn muzieksmaak en ik daarom met alle plezier zal zeggen dat ik de band een warm hart toe draag. In de tijd dat ik de ene na de andere Stratovarius-kloon tot me nam was het namelijk deze band die me met Metus Mortis liet horen dat power metal ook volwassen en stevig kan klinken.

Zo stevig als op Metus Mortis klinkt Brainstorm op het moment niet echt meer, maar de aanstekelijke refreinen, stevige riffs en uitstekende zang van Andy B. Franck spreken nog steeds tot de verbeelding. Dit betekent dat de band de afgelopen jaren wel veel afwisselendere nummers maakt dan slechts rechttoe rechtaan beukwerk. Een opener als Below The Line gaat bijvoorbeeld niet snel van start, maar is een vrij uitgesponnen mid-tempo nummer waar Franck's stem de hoofdrol speelt. Op In The Blink Of An Eye en Temple Of Stone komen daarentegen de krachtige en snellere riffs weer een stuk beter naar voren. Fijne epische trekjes heeft het album ook met het slepende en aan Jag Panzer herinnerende My Own Hell.

Ook het meer poppy karakter van de band komt in een nummer als Still Insane goed naar voren. De gitaren zitten hier iets meer op de achtergrond, terwijl de keyboards in vergelijking met andere songs een meer ondersteunende functie hebben. Daar komt bij dat het refrein ongelooflijk catcy is, zelfs op zo'n wijze dat ik zou durven zweren dat het nummer gemaakt is om eventueel in een hitparade binnen te komen. Dit is echter niet erg, omdat Brainstorm zelfs in de meer softe regionen nog steeds fijne power metal maakt. Sterker nog, door het feit dat de band meer klinkt als een Amerikaanse band (een zanger die klinkt als Harry Conklin (Jag Panzer), in plaats van een Michael Kiske kloon helpt hier een hoop aan mee) vervalt men geen moment in de kitsch die een band als Stratovarius wel zou hebben.

Persoonlijk verwacht ik niet dat Metus Mortis ooit overtroffen zal worden, maar dat kan ook liggen aan het feit dat dit mijn eerste 'stevige' power metal album was en daardoor een nostalgische waarde heeft die niet snel overtroffen zal worden. Toch, met prachtige nummers als Where Your Actions Lead You To Live en A Life On Hold bewijst de band voor mij wederom dat ze absoluut bij de top van de power metal horen. Voor de liefhebbers van serieuze bands als Circle II Circle en Jag Panzer is On The Spur Of The Moment een absolute aanrader, mensen die hun power metal liever iets lichtvoetiger hebben kunnen beter blijven luisteren naar de vele Stratovarius-klonen die er rondlopen.

Tracklist:
1. Below The Line
2. In The Blink Of An Eye
3. Temple Of Stone
4. In These Walls
5. Still Insane
6. Dark Life
7. No Saint - No Sinner
8. Where Your Actions Lead You To Live
9. A Life On Hold
10. My Own Hell

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 6 oktober 2011

Koop dit album in

Meer Brainstorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Rob op 11-10-2011 om 20:01u

Alsjeblieft man...

Dat je Stratovarius geen goede band vind is je eigen mening, maar ga niet elke gelegenheid aangrijpen om onzin te verkondigen erover.

Brainpower ... top van de power metal ?!
Ik ben blij dat je jezelf wel serieus neemt.

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Lennert op 11-10-2011 om 21:01u
Score: 87 / 100

Brainstorm, niet Brainpower.

Recensies zijn onderbouwde meningen beste Rob, objectiviteit is een grote illusie bij het recenseren van muziek of films. Ik zeg daarnaast alleen dat ik heel veel Stratovarius-klonen heb geluisterd en dat Brainstorm voor mij de eerste stevige power metal band was die ik luisterde, ik zeg hier nergens dat ik Stratovarius geen goede band vind.

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Een muziekfan op 12-10-2011 om 19:47u
Score: 70 / 100

@ Lennert: dan beweer je dus eigenlijk dat je van kitsch houdt, aangezien je toch echt in je recensie beweert Stratovarius daar regelmatig op te kunnen betrappen?

Verder heb ik overigens niet veel op met beide bands :-). Maar als je een recensie schrijft, kun je je niet zomaar beroepen op het subjectiviteitsprincipe om al te slecht uitgewerkte meningen te verkondigen en daar geen tegenspraak op te dulden of slecht mee om te springen. Niemand is perfect hè (zeker niet iemand die een groot deel van zijn tijd besteedt aan het luisteren naar gare power metal bands :-P).

Dit nieuwe Brainstorm klinkt me overigens wel al veel beter in de oren dan die ouwere dingen. Meer groove, minder riddertjesgevoel.

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Lennert op 13-10-2011 om 12:54u
Score: 87 / 100

Beste muziekfan, natuurlijk houd ik van kitsch en ben ik niet te beroerd dat toe te geven, een beetje zelfspot als power metalliefhebber is nodig ;-) Ik beweer in mijn recensie slechts dat Brainstorm een compleet ander kaliber power metalband is dan Stratovarius omdat men veel meer ballen toont (pun intended) en nergens de kitsch van een band als Stratovarius heeft (en ga me nu niet vertellen dat iemand het daarmee oneens zou zijn, Stratovarius heeft een behoorlijke hoop kitscherige power metal uitgebracht en dat is leuk, maar niet iets waar ik altijd trek in heb). Ik had ook Sonata Arctica of Rhapsody kunnen noemen als voorbeeld.

Als ik persoonlijk aangevallen wordt dat ik onzin zou verkondigen dan reageer ik daar graag op om te verduidelijken dat dit in mijn optiek niet het geval is. En dat mijn recensie maar een mening is, is voornamelijk om eventuele agressieve Stratovarius fans duidelijk te maken dat ik hier nergens feiten bespreek, gewoon zoals de muziek op mij over komt. Als meneer Rob het erg vind dat ik een van zijn lievelingsbands belachelijk zou maken of dat ik Brainstorm bij de top van de power metal vind horen, dan heeft hij toch pech, het is alleen niet nodig persoonlijk te worden.

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Die Muziekfan op 20-10-2011 om 21:07u
Score: 72 / 100

Oké Lennert, ik geef het je na, dat is een goede reactie en ik begrijp nu beter waar je op doelde in je recensie...en er komt geen "maar" in deze reactie ;-).

Brainstorm - On The Spur Of The Moment
Reactie van Arjay op 14-06-2013 om 17:01u

Wat een kutalbum! Doe mij maar stratovarius..! ;-)