Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Consortium Project - Species
Jaar van release: 2011
Label: Lion Music
Consortium Project - Species
Species is het nieuwste product van de sympathieke Brit Ian Parry en de vijfde release van het project Consortium Project. Naast deze band heeft Parry een grote staat van zangverdienste bij Nederlandse bands zoals Elegy en Vengeance. Wat betreft zijn zangkwaliteit kunnen we kort zijn, een kleine man met een enorme strot. Hij zit al meer dan 25 jaar in het vak en met Species levert hij zijn 21e album af. Tot zover de statistieken.

De albums van Consortium Project zijn allen conceptalbums, zo ook Species. In het kort komt het er op neer dat de wereld aangevallen wordt door aliens. De mensheid probeert zich te redden door het inzetten van haar mogelijke nucleaire wapens, dit heeft echter het tegenovergestelde effect. Het leidt tot een grote geheimzinnige stilte...

Het verhaal wordt ondersteund door krachtige melodieuze metal met progressieve invloeden, ondersteund door symfonische en soms bombastische keyboards en een indrukwekkende bas en drum fundering, dat alles uitgevoerd door een indrukwekkende band. Naast Ian Parry is dat uiteraard Stephan Lill op gitaar (VandenPlas). Lill is er van het begin af aan bij en staat altijd garant voor een heavy geluid. Ander musici zijn Niels Vejlyt en Veith Offenbächer (beide gitaar), Kristoffer Gildenlöw en Jens Faber op bas, Casey Grillo (drums) en Kalin Jechev (piano en keyboards). Naast Parry zijn de vocalisten Ani Lozanova en Lene Petersen.

Species is harder en melodieuzer dan zijn voorgangers. Vanaf het eerste nummer af (na de intro) is de invloed van Lill hoorbaar, de heavy riffs doen je denken aan het geluid van VandenPlas. Met name de gitaarsolo is om je vingers bij af te likken. De trend is meteen gezet. De trein blijft doordenderen met af en toe een korte adempauze. Het gebruik van de keyboards maakt Species melodieus en afwisselend. Het einde van het verhaal wordt muzikaal goed ondersteund door het mooie slowtempo Oracle dat begint met cellos. Parry krijgt in het nummer ondersteuning van zijn vrouwelijke collega's en Lill heeft een aantal mooie solo's in petto.

Al met al een geslaagd vervolg op het Consortium IV-album en voor mensen die VandenPlas goed vinden een aanrader.

Tracklist:
1. Epilogue (storyteller)
2. Life On Earth
3. Origins Of Mankind
4. The Worst Has Yet To Come
5. An Untold Message
6. To The Earth And Back
7. Sirens
8. Pitch Black
9. Silence Calling
10. Species
11. Enemy Within
12. Oracle

Score: 83 / 100

Reviewer: Ralph
Toegevoegd: 2 oktober 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Kaley op 24-11-2011 om 03:45u

Free info like this is an apple from the tree of kneowldge. Sinful?