Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Defecation - Intention Surpassed
Jaar van release: 2003
Label: Nuclear Blast Records
Defecation - Intention Surpassed
Een korte geschiedenis van Defecation (niet te verwarren met Deifaction) in 1988 richtten toenmalig Napalm Death-drummer Mick Harris en zijn bijna-naamgenoot Mitch Harris(geen familie overigens) een grindbandje op onder de naam Defecation. Hiermee brengen ze in 1989 hun debuut cd op de markt. Door het succes van Napalm Death valt de band echter uit elkaar. Het is nu inmiddels 14 jaar later en Mick Harris is al een tijdje uit Napalm Death, terwijl Mitch Harris sinds een jaar en een dag gitaar speelt bij deze band. En nu is dus zonder Mick het vervolg op het debuut uit Intention Surpassed.

Om maar even met de deur in huis te vallen: Defecation stinkt een uur in de wind naar Napalm Death, en dan met name naar de latere platen. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk, maar met name op de tracks in het midden van het album valt het nogal op. Harris' gitaar en drumspel lijken regelmatig als 2 druppels water op zijn tegenhangers in Napalm. Het grote verschil is met name dat de gruntzang van Barney is vervangen door de aggressieve en zwaar vervormde krijs van Harris.

Maar zijn al die gelijkenissen met Napalm Death nou eigenlijk erg? Het antwoord luidt absoluut Nee! Want Defecation mag dan wel zeer naar het Britse Grindcorecollectief klinken, het klinkt wel erg bruut! De opener Continuum komt als een hondsdolle neushoorn uit je speakers knallen, en de rest van de cd is zeker niet rustiger. Eerder nog harder! Rustpuntjes zitten er niet in, en deze cd is dan ook zeker geen product voor mensen met een zwak hart of overgevoelige oren! En alhoewel de cd ongeveer constant op blastbeatsnelheid doorragt is er genoeg tijd genomen om de riffs goed uit te werken, en zijn de meeste gitaar en zangloopjes nog lekker pakkend ook. Nou weet ik niet hoe het met anderen zit, maar mede hierdoor kreeg ik de hele 39 minuten dat de cd duurt constant de aandrang om al headbangend keihard mee te schreeuwen, en wat houdt me eigenlijk tegen?

Dan rest me nog weinig anders dan deze cd vet aan te raden voor alle Death en Grindcore liefhebbers, en dan in he bijzonder de fans van het latere Napalm Death, LockUp en Nasum.

Tracklist
1. Continuum
2. World Whys
3. Fibre Optical Illusion
4. Fever Pitch
5. 2/3 Pure
6. Under Surveillance
7. Cryonically Preserved
8. Overself
9. Protective Rage
10. Granted Wish
11. Shortfall
12. Incline
13. Time Folding Machine

Score: 85 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 25 juni 2003

Koop dit album in

Meer Defecation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Defecation - Intention Surpassed
Reactie van Scapegoat op 01-07-2003 om 22:11u

Klinkt zeer goed, binnekort deze schijf eens beluisteren

Defecation - Intention Surpassed
Reactie van Een_Metalfan op 08-08-2003 om 00:22u

klootzak je ken niet eens goed luisteruh