Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Hypocrisy - Catch 22
Jaar van release: 2002
Label: Nuclear Blast Records
Hypocrisy - Catch 22
Catch 22. Een album van de Zweedse metalband Hypocrisy. De opvolger van uitstekende albums als Hypocrisy en Into the Abyss. Met nog steeds aan het hoofd zanger/gitarist Peter Tägtgren die momenteel ook erg veel bezig is met zijn andere band Pain. In tegenstelling tot het softere dance metal materiaal wat hij met Pain brengt, is Hypocrisy op dit album harder dan ooit. De brute mengeling tussen epische death metal, melodieuze black metal en ruwe moderne thrash metal word ditmaal gegoten in 10 uitstekende nummers.

Klonk Into the Abyss behoorlijk melodieus met hier en daar een knalharde passage, Hypocrisy gaat met dit werkstuk echt de kant op van moderne metal en zelfs new metal invloeden worden niet geschuwd. Door het gebruik van 7-string gitaren krijgen sommige nummers een loodzwaar karakter. Het komt de muziek best wel ten goede al prefereer ik ouder materiaal zoals Abducted wel boven dit album.

Het album opent knetterhard met de korte razendsnelle death metal song Don't Judge Me. De gitaren zijn zwaar, de drums snel en de bass van Mikael Hedlund ronkt heerlijk in het geheel. Het snerpende gekras van Peter bevat ook weer de nodige clean zang passages. Gedoseerde melodieën zorgen voor een pakkend effect. Eerste new metal invloeden komen tevoorschijn in het sterke Destroyed. Een nummer dat een typisch pakkend Hypocrisy refrein kent waarin ook de nodige fucks zijn verwerkt. Met name dankzij het gebruik van de 7-string gitaar klinkt dit nummer allemachtig zwaar. Heerlijk om flink op loos te gaan en de boel naar de tering te slaan.

Behalve knallende songs bevat deze plaat ook weer de nodige melodieuze death metal stukken. Het slepende On the Edge of Madness en het voortstuwende Seeds of the chosen One zijn hier de beste voorbeelden van. Dominerende keyboardpartijen, melodieuze gitaren en mid tempo drumwerk. Peter zet voornamelijk een diepe grunt in en voor de nodige afwisseling komt zijn venijnige krijs voor de dag. Met name dit soort pakkende epische nummers zijn kenmerkend voor Hypocrisy. Een moderne rampestamper als Hatred past hier uitstekend tussen dan.

Uiteindelijk valt over het album niet veel negatiefs te zeggen. Soms is het enigszins monotoon , maar gelijk daarna word er een sterke riff tegenaan gegooid. De zang is goed, zowel in de brute als clean passages. Het keyboardwerk is minder aanwezig als op de voorganger, maar dat is geen echt probleem. Wederom staan er geen teksten afgedrukt, maar dat is puur omdat muziek prioriteit heeft boven tekst bij deze band.
Hypocrisy levert met dit uitstekend geproduceerde en bikkelharde Catch 22 een heel aardig album af. Misschien niet de beste plaat, maar Hypocrisy laat hier wel een nieuw agressiever gezicht zien en dat staat de band niet verkeerd. Uitstekend album. Kijken welk album ze volgend jaar weer mee op de proppen komen.

Tracklist
1. Don't Judge Me
2. Destroyed
3. On the Edge of Madness
4. A Public Puppet
5. Uncontrolled
6. Turn the Page
7. Hatred
8. Another Dead End (for another dead man)
9. Seeds of the Chosen One
10. All turns Black

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 16 juni 2003

Koop dit album in

Meer Hypocrisy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van Een_Metalfan op 17-06-2003 om 14:16u
Score: 70 / 100

onder het motto beter laat dan nooit? maargoed, ik vind het een matig album

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van Wolfgard op 17-06-2003 om 21:16u
Score: 83 / 100

dit soort albums verdienen een recensie Iron Maiden albums worden toch ook nog besproken..hoe oud ook

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van trooper op 28-07-2004 om 02:24u
Score: 80 / 100

ik vind dit album toch wat simpel op een paar nummers na. Het oudere werk maar ook de nieuwe cd zijn toch beter,maar van hypocrisy kan men altijd wel redelijk tot geweldige metal verwachten. Deze bevindt zich daar dus ergens tussen

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van Lord op 28-05-2006 om 15:46u
Score: 62 / 100

Fan van Hypocrisy ben ik wel,maar fan van dit album toch wel niet... Catch 22 heeft inderdaad een hele goede opener,en het 2 en 3de nummer zijn ook wel goed,maar dan stopt het dan ook..Catch 22 kan me infeite op geen enkel ogenblik boeien,(behalve de bovenstaande nrs.)Ook de productie van de drums zijn bereslecht...Klinkt verdomme zoals op St.Anger....Matig album,zeker in vergelijking met de rest!!

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 10:47u
Score: 88 / 100

ik ben fan van hypocrisy en vind dit zeker geen slecht album ik vind hun nieuwste virus echt slechter hier staan echt we goede songs op maar e moet er wel wat aan wennen,turn the page is wel het beste van dit album maar destroyed,don't judge me,on the edge of madness zyn ook heel goed maar de songs met clean vocals zoals seeds of the ... en all turns black zyn ook heel goed hier zitten toch heel goede riffs in,en als je dat niet vind ga dan iets van metal leren

Hypocrisy - Catch 22
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 10:49u

nog even toevoege deze drum heeft niks weg van st anger man!!!!!!en nu metal invloeden haha wat een zever dit is gwn goeje metal