Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Kvelertak - Kvelertak
Jaar van release: 2010
Label: Indie Recordings
Kvelertak - Kvelertak
Ik wil toch nog even een album uit het jaar 2010 onder de aandacht brengen. Waarom? Omdat dit album de Metalfan Top 10 van 2010 niet heeft gehaald, maar er mijns inziens wel in had moeten staan.

Het gaat hier om het debuutalbum Kvelertak van de Noorse band Kvelertak. Voor mij persoonlijk een van de beste albums van 2010. Kvelertak maakt een mix van rock-'n-roll, hardcore-punk en black metal. Gooi bijvoorbeeld The Hellacopters en Satyricon in een blender en je krijgt Kvelertak.

Punten van kritiek zijn er bijna niet, lofuitingen zijn er in overvloed. Waar zal ik eens beginnen. Neem nu de nummers op het album, deze zijn van een zeer hoge kwaliteit, lekker divers en ongepolijst. Op het ene moment komen de black metal invloeden naar boven drijven (Ulvetid), dan weer is het rock-'n-roll (Mjød), dan weer hoor je punkinvloeden (Sjøhyenar ). Te allen tijde hebben de nummers een duidelijke kop, romp en staart. Voor een debuut is dit zeer volwassen. De nummers rossen er lekker op los, stilzitten is gewoonweg niet mogelijk. Zo af en toe voel je je net een bal in een flipperkast. Naast pure agressie en kracht is er ook zeker ruimte voor melodie en groove. Neem bijvoorbeeld het nummer Sultans Of Satan (arme Dire Straits), dit nummer bevat een te gek melodisch refrein en de opbouw van dit nummer swingt de pan uit. Dit is overigens het ultieme nummer van Kvelertak waarin echt alle capaciteiten van de band tot uiting komen.

De productie van het album is van pure klasse, de power en de passie spatten er gewoonweg vanaf en geven het album net dat beetje extra. Van het artwork word ik helemaal stil. Je ziet direct dat het afkomstig is van John Baizley (zanger Baroness), met andere woorden de cover is prachtig.

Wij Nederlanders moeten natuurlijk altijd wat te zeuren hebben. Ik kan maar twee kleine puntjes van kritiek bedenken. Het eerste kritiekpuntje betreft de teksten van Kvelertak, deze zijn namelijk in het Noors. Hierdoor heb je geen flauw benul waarover de nummers gaan. Maar ach, wat maakt dat ook uit, alsof ze in Noorwegen wakker liggen van de teksten van een band als Heidevolk. Het tweede puntje van kritiek is dat je ongeduldig wordt van het wachten op de opvolger van dit geweldige debuutalbum.

Kvelertak kicks ass, ook in 2011. De band staat overigens op FortaRock The Festival 2011, gaat dat zien!

Tracklist:
1. Ulvetid
2. Mjød
3. Fossegrim
4. Blodtørst
5. Offernatt
6. Sjøhyenar (Havets Herrer)
7. Sultans Of Satan
8. Nekroskop
9. Liktorn
10. Ordsmedar Av Rang
11. Utrydd Dei Svake

Score: 90 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 24 februari 2011

Koop dit album in

Meer Kvelertak:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Kvelertak - Kvelertak
Reactie van iron_dennis op 24-02-2011 om 14:03u
Score: 88 / 100

Heb hem al een tijdje. Zeer vette plaat. Ze komen trouwens ook op Paaspop.

Kvelertak - Kvelertak
Reactie van TrashGuy op 24-02-2011 om 18:39u
Score: 94 / 100

Topplaat! Kan niet wachten om ze te zien op Graspop en Fortarock