Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Doodsangst - Doodsangst
Jaar van release: 2010
Label: Eigen beheer
Doodsangst - Doodsangst
Hoewel ik als doorgewinterde recensent inmiddels wel weet dat de meeste promoblaadjes met een flinke korrel zout genomen dienen te worden, doet het schrijfsel dat deze demo vergezeld mij direct het ergste vermoeden. Ik citeer: “Iwein Denayer is geen geschoolde muzikant, maar een autodidact. Hij kan geen noot lezen, zelfs aan het lezen en schrijven van tablaturen heeft hij nooit tijd besteed.” Iets verderop rept de promosheet met enige trots dat de beste man geen enkele opname-ervaring heeft, de muziek volledig geïmproviseerd is en waarschijnlijk zelfs niet meer nagespeeld kan worden.

Is de beste man dan werkelijk zo’n genie dat zelfs zijn improvisatiekunsten de moeite waard zijn om met een breder publiek te delen? Helaas. Doodsangst laat op deze debuutdemo een klein half uur aan druilerige, doelloos voortkabbelende ‘lo-fi’ black metal horen die werkelijk kant noch wal raakt. Door het ontbreken van elke vorm van afwisseling, de duidelijk povere compositorische kwaliteiten en het bedroevende spel (misschien zijn noten en tablaturen er niet voor niets) ontbeert de muziek elke vorm van spanning.

Slechts het gruizige begin van Slabbaert – met tien minuten tevens het langste nummer op deze demo - doet vermoeden dat Doodsangst misschien over een klein beetje potentieel beschikt. Helaas gooit de ontzettend knullig klinkende drumcomputer vervolgens weer vrij snel roet in het eten. Al met al is Doodsangst een album dat ons het beste bespaard gebleven had kunnen worden. Een typisch voorbeeld van de negatieve neveneffecten van goedkope opnameapparatuur en gemakkelijke digitale verspreidingsmogelijkheden. Het enige pluspunt is de fraaie cover, dat dan weer wel.

Tracklist:
1. Een Dode Kwam Hem Halen
2. Den Helleruiter
3. De Spookhoeve
4. Slabbaert

Score: 40 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 11 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Blutkrieg op 11-02-2011 om 19:51u
Score: 80 / 100

Lulletje dat je bent, deze cd is geniaal

Reactie van Hans op 11-02-2011 om 23:00u

het nadeel van het digitale tijdperk is dat inderdaad iedere boerenlul iets kan uitbrengen....

Reactie van Jeroen op 13-02-2011 om 11:38u

Volgens mij is Blutkrieg Iwein Denayer..

Reactie van d00d op 16-02-2011 om 21:21u
Score: 70 / 100

Vergezelt*

Domme review, karaktermoord in plaats van over de muziek te praten.

Reactie van Een Metalfan op 20-02-2011 om 11:36u

@dOOd: het grootste stuk van de review gaat toch echt over de muziek hoor. Ik heb hem ook geluistert en het is echt beroerd. Niets maar dan ook echt niets houd de aandacht langer dan 4 seconden vast en de productie slaat nergens op. Er zijn vele eigen beheer/compleet zelf opgenomen albums die 100x beter klinken. Maar geluidskwaliteit is natuurlijk niet "true black" dus ook niet zeiken als de recensie er geen doekjes om wind en wel "true" is.

Reactie van LIppes op 21-02-2011 om 20:57u
Score: 100 / 100

Zever, gezever. Ik ben fan!

Reactie van Von Sterksenburg op 21-02-2011 om 23:53u
Score: 90 / 100

Er waren tijden waar de Black Metal voorvaders geschiedenis schreven met enkele ouwe Bc Rich gitaren, een Custom versterker uit de 60's in een afgelegen ruine ver van de bewoonde wereld. De opnamestudio bestond uit een Akai Taperecorder, waarvan de spoel bij momenten achterstevoren Satan's boodschap verkondigde en de Vikinggoden neerdaalden uit het Walhalla bij het aanhoren van de rammelende oorlogstrom. Deze Vlaamse kunstenaar weet zijn helden te eren en haalt op meest primitieve wijze de oerklanken van de Black Metal uit Pandora's Box.Het geheel is meer dan de som der delen, . Er zijn nu eenmaal innovators en dit is creativiteit in de zuiverste vorm doordrenkt van donkere passages, stervend in een muzikaal Jorg Butgereit landschap.. Je herinnert je meteen Darkthrone, oude Satyricon, Burzum, Bathory en dit met de nodige harmonies en atmosferische momenten. Wie zit te wachten op een geföhnt Dream Theater moment is hier uiteraard aan net verkeerd adres, Een tweede kans voor de volgende Doodsangst? Det som engang var!