Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Sirenia - The Enigma Of Life
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Sirenia - The Enigma Of Life
Ailyn verdient een plekje in het Guinness Book Of Records, want ze is er als eerste zangeres in geslaagd om het twee langspelers vol te houden bij het project van multi-instrumentalist Morten Veland. Dat is goed nieuws, want Ailyn heeft een mooi, lieflijk stemgeluid en het vorige album The 13th Floor was compositorisch erg sterk. Tegelijkertijd betekent het echter ook dat de fans van het vroege werk van Sirenia geen hoop hoeven te koesteren op een terugkeer naar de sound van de eerste twee platen.

De nadruk ligt op The Enigma Of Life weer volledig op de stem van de Spaanse schoonheid, die de ene na de andere toegankelijke zanglijn op de luisteraar afvuurt. Het debuut At Sixes And Sevens uit 2002 bood een evenwichtige, perfecte mix tussen ruige mannelijke vocalen (die destijds vaak op de voorgrond stonden), een klassiek koor en een zoetgevooisde zangeres. Daarna is de balans meer en meer richting de (steeds wisselende) frontvrouw uitgeslagen.

Met The Enigma Of Life maakt Sirenia de definitieve overstap van symfonische metal (met de nodige invloeden uit extreme metal) naar radiovriendelijke popmetal, in het verlengde van Within Temptation. Voor de sier zit er in elk nummer nog wel een koortje hier of wat mannelijke vocalen daar. Die momenten zijn goed gekozen, maar zijn zo kort en schaars dat ze nauwelijks opvallen en een radiomaker er niet van hoeven te weerhouden om de songs voor een groot publiek te draaien.

Is dat erg? Niet echt, want hoewel het onvoorspelbare en de klasse van At Sixes And Sevens ontbreken, komt Sirenia net als Within Temptation nog steeds met zeer goede, pakkende songs aanzetten. Toch vond ik de voorganger The 13th Floor indrukwekkender. Eigenlijk vind ik The Enigma Of Life het minste Sirenia album tot dusver. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat deze cd weinig nieuws te bieden heeft en de teksten onderhand bijzonder voorspelbaar worden. Toch klinken bijna alle afzonderlijke songs na wat luisterbeurten weer behoorlijk gaaf.

Alleen de afsluitende titeltrack is een wat zeikerige ballad. Zonder dat nummer duurt de cd echter nog altijd een respectabele 48 minuten; daarom wederom een goed cijfer voor Sirenia. Ondanks dat de vorige schijfjes verrassender en nog iets beter waren, is The Enigma Of Life gewoon weer een dikke aanrader voor de liefhebber van licht symfonische popmetal. Degene die naar oude tijden en grunts verlangt, kan deze release echter beter links laten liggen en de eerste twee albums weer een keertje opzetten.

Tracklist:
1. The End Of It All
2. Fallen Angel
3. All My Dreams
4. This Darkness
5. The Twilight In Your Eyes
6. Winter Land
7. A Seaside Serenade
8. Darkened Days To Come
9. Coming Down
10. This Lonely Lake
11. Fading Star
12. The Enigma Of Life

Score: 78 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 18 januari 2011

Koop dit album in

Meer Sirenia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Assassin op 18-01-2011 om 19:34u

Hmm jammer.. Erg jammer

Reactie van wob op 19-01-2011 om 14:57u
Score: 55 / 100

op de vorige 2 platen waren nog sterke reffreinen, wat verrassende wendingen en mooie(re) koorstukken te horen maar dit klinkt toch allemaal best fantasieloos!
jammer idd

Reactie van Linda op 03-08-2012 om 00:11u
Score: 45 / 100

Ik vond de eerste 2 albums van Sirenia echt heel mooi.
Dan de albums the 13th floor en nine destinies of a downfall zijn wel eens vermakelijk om te horen maar bijlange niet zo goed als de eersten.
Dit album vind ik best wel om te huilen eerlijk gezegd...Heeeeel soms vind ikk het nog wel eens leuk om te luisteren maar vergeleken bij de meeste andere cd's die ik heb slaat dit echt nergens op...
Ik kan niet geloven dat ik 20euro aan heb uitgegeven toen het album pas uit was (heel impulsief, ja xD)

'k geef het een 45, net geen 'voldoende' dus, omdat het toch wel eens leuk is om te luisteren, maar hun werk gewoon bergafgaat tot en met. r.i.p. old sirenia lol