Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Architects - The Here And Now
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records

Architects - The Here And Now

Tjongejonge Architects, Architects! Nee dit is geen referentie aan de 'godfathers' van de crabcore (Attack Attack!), maar ik ga ze wel even op eenzelfde manier toespreken: Jongens wat doen jullie jezelf toch aan?!

Architects was toch altijd wel een van de betere math-georiënteerde metalcorebands in mijn collectie. De heren hebben echter een ommezwaai gemaakt ten faveure van het emogeile tienerpubliek. Op hun vorige plaat Hollow Crown was hier al wel iets van te proeven, maar het toekomstpad van Architects lijkt met deze plaat definitief bepaald te zijn. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en interesse of dit een voor- of achteruitgang is, maar mijn mening daarover lijkt me volkomen duidelijk: als liefhebber van de experimentele, minder toegankelijke en complexe metalvarianten is deze nieuwste geluidsdrager van de Britten toch op zijn minst een miskleun te noemen.

The Here And Now is net zo goedkoop als de Wibra, even toegankelijk als de Koopgoot en zo hergebruikt als het krantenpapier van De Sp!ts. Maar deze 'instituten' fungeren al jaren zonder noemenswaardige problemen; er is zelfs een grote markt voor. Zo gelikt als maar kan, tonen de heren in het hier en nu, toe te zijn aan betere verkoopcijfers en een stabielere markt. Dan heb je nou eenmaal verstaanbare en cleane zang nodig met een ronder geluid zonder al te veel poespas. Voeg er dan hier en daar wat ballad-achtige stukken aan toe met wat akoestisch gestrum en je hebt de formule aardig te pakken.

Op de valreep is het laatste nummer Year In Year Out/Up And Away nog wel voorzien van wat gaafs. Bij nazoeking blijkt dit echter grotendeels op de conto van zanger Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan) te staan.

Er is weer een band verloren gegaan aan de commercie. Sellouts, zoals dat zo mooi heet. Zonde heren! Maar niet voor het grote publiek natuurlijk. Dat zal hier ongetwijfeld van genieten. Architects heeft zijn reputatie definitief te grabbel gegooid. U moet zelf maar kijken of u deze plaat wat waard vindt, maar geef mijn portie maar aan fikkie.

Tracklist:
1. Day In Day Out
2. Learn To Live
3. Delete, Rewind
4. BTN
5. An Open Letter To Myself
6. The Blues
7. Red Eyes
8. Stay Young Forever (featuring Andrew Neufeld of Comeback Kid)
9. Heartburn
10. Year In Year Out/Up And Away (featuring Greg Puciato of The Dillinger Escape Plan)

Score: 60 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 14 januari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]