Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

08-08-2020

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Jaar van release: 2010
Label: Peaceville Records
Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Twintig jaar. Zo lang is de Britse extreme metalband Cradle Of Filth volgend jaar alweer actief. Een carrière die in ieder geval alles behalve onbewogen is geweest. Niet alleen versleet de band meer leden dan de gemiddelde zwerver blikken Schultenbräu, ook werden op diverse webfora boeken vol geschreven over de albums en – met name - het uiterlijk van de band. Er zullen dan ook maar weinig bands zijn die net zoveel haters als fans hebben. Dat de koek bij Cradle Of Filth zelf nog lang niet op is, bewees de band in 2008 met het verrassend sterke Godspeed On The Devil’s Thunder, een ijzersterk album waarop de band agressiever, meer gedreven en intenser klonk dan in tijden het geval was geweest.

Met dat album werd de lat dan ook hoog gelegd voor de opvolger, die tijdens Halloween zal verschijnen (lekker cliché, maar ook wel weer typerend). Het artwork belooft in ieder geval een verdere terugkeer naar de (creatieve) hoogtijdagen van de band. De eerste associatie die de cover namelijk oproept – en dat kan geen toeval zijn – is het geniale Cruelty And The Beast. Het is echter de vraag of het opmerkelijk getitelde Darkly, Darkly, Venus Aversa ook in muzikaal opzicht dergelijke associaties oproept (en hetzelfde niveau haalt).

Met opener The Cult Of Venus Aversa trapt de band in ieder geval furieus af. Naast de intensiteit van het nummer is verder opvallend hoe goed de keyboards zijn geïntegreerd in de muziek: dreigend, bombastisch en toch subtiel en goed opgaand in de muziek. Het tempo ligt overigens vrijwel het gehele album ontzettend hoog. Zo laten nummers als The Nun With The Astral Habbit (snel, intens en met perfect ondersteunende keyboards), The Persecution Song (afwisselend en meeslepend) en The Spawn Of Love And War (met enkele snelle blastpassages en vet gitaarwerk) een band in topvorm horen.

Het enige nummer dat ietwat onder doet voor de rest van het materiaal, is het trage en ietwat saaie Forgive Me Father (I Have Sinned). Het is een nummer dat ook op Thornography had kunnen staan. In die zin is het nummer niet bepaald representatief voor de rest van het album. Het staat dan weer in schril contrast met de afsluiter Beyond Eleventh Hour, dat ervoor zorgt dat dit album eindigt zoals het begint: met een knal.

Het grootste voordeel op Darkly, Darkly, Venus Aversa is dat Cradle Of Filth ditmaal experimenten als op Thornography achterwege laat, waardoor dit album veel meer een coherent geheel vormt. Een nadeel is wel dat er minder nummers écht uitspringen – op de geniale opener na. De kwaliteit is echter constant ontzettend hoog en er staat geen enkele filler op het album. Met dit nieuwe album bewijst Cradle Of Filth dan ook eens te meer nog ruim voldoende bestaansrecht te hebben.

Tracklist:
1. The Cult Of Venus Aversa
2. One Foul Step From The Abyss
3. The Nun With The Astral Habit
4. Church Of The Sacred Heart
5. The Persecution Song
6. Deceiving Eyes
7. Lilith Immaculate
8. The Spawn Of Love And War
9. Harlot On A Pedestal
10. Forgive Me Father (I Have Sinned)
11. Beyond The Eleventh Hour

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Cradle Of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van metalkerel op 27-10-2010 om 11:58u

Ik heb hem nog in de bestelling.Deze band stelt mij nimmer teleur.
Dit album zou mij deze maand ook weer van de straat houden.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van john op 27-10-2010 om 12:30u

cradle stelt ook mijn nooit teleur,heb hem ook nog in bestelling staan

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Pieter Post op 27-10-2010 om 13:37u

Heb hem ook in pre-order staan. De uitgebreide versie dan wel. Thornography vond ik wel hun minste plaat, maar ook die plaat kan ik toch goed waarderen. Het was weer eens wat anders zeg maar.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van sietse Grind op 27-10-2010 om 15:16u

ik heb em ook besteld in de pre-sale, laat maar komen, cof heeft mij ook nog nooit teleurgesteld, nu mag thoro wel iets minder wezen maar waarderen kan ik em zeker, de 2 nw nrs die ik heb gehoord waren goed!

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Pjotr op 27-10-2010 om 17:52u

C.O.F. is niet extreem... Nile en Origin en soortgelijke, dat wel ;).

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Cataclysm Child op 27-10-2010 om 23:28u

Tuurlijk is CoF wel extreme muziek... wat is me dat nu :D

Sabaton en consoorten, dát is niet extreem.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Kevin op 28-10-2010 om 09:09u

:')

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van tankard op 28-10-2010 om 10:50u

wat doet het er toe of dit extreem is of niet als het klinkt dat is belangrijkste toch denk ik? kijk dit is niet extreem maar goed dan heb je sadistik exekution dat is echt extreem maaar trekt op niks dus sssst ;)
en daar slaagt cof ver elke keer opniew in om de plaat goed te doen klinken,persoonlijk vind ik zelf dat ze op tornography mss zelf wel beter en volwassener klinken maarja het is natuurlijk niet het echte cof geluid zoals we van hun gewend zijn :)

ben benieuwd naar dit nieuwe album

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Arnold op 28-10-2010 om 13:25u

de meeste reviews die ik tot nu toe heb gelezen zijn niet zo enthousiast als deze. ik ben benieuwd. een veel gelezen kritiek was teveel tierelantijnen kwa bijgevoegde soundeffectjes en kwa hardheid het meest softe album tot op heden, mist volgens reviewers agressiviteit/power

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Rein op 28-10-2010 om 22:31u

Het feit alleen al dat er zo extreem veel mensen reageren op alle albums, concerten en interviews van Cradle zegt al dat deze band bestaansrecht heeft. Cradle heeft wat mij betreft maar enkele mindere albums gemaakt (Inderdaad Thornography maar ook Bitter Suites). De laatste twee albums vond ik echter helemaal te gek. Deze komt dus ook bij mij dinsdag binnen en het album gaat me vast een hoop plezier geven !

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Arnold op 29-10-2010 om 18:38u
Score: 65 / 100

in navolging van mijn reactie hierboven: na het album grondig beluisterd te hebben moet ik zeggen het valt me tegen, voor de cradle of filth veteraan dan.

ze weten zichzelf te promoten want Lilith Immaculate en Forgive me Father i have Sinned zijn de beste nummers van het album (simpelweg omdat ze allebei een andere sound neerzetten), maar daar blijft het dan ook bij.

de rest van het album is middelmatig; geen enkel nummer springt eruit. het klinkt allemaal teveel hetzelfde, teveel een herhalingsoefening. persoonlijk zijn midian, damnation and a day en nymphetamine mijn favoriete albums, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat ik met deze albums het eerst in aanraking kwam. degene niet zo bekend met het cradle of filth werk zal zich hiermee waarschijnlijk prima vermaken, simpelweg omdat het voor hen nog fris klinkt.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Smetsar op 29-10-2010 om 21:29u
Score: 80 / 100

Na een eerste luisterbeurt dien ik ook te zeggen dat het maar Lilith Immaculate en Forgive Me Father zijn die er erg uit springen. De rest is zeker goed en lekker rechtdoor, maar het blijft nog niet hangen. Misschien zal dit nog veranderen na een paar luisterbeurten. En de zang wordt alsmaar saaier en softer. Maar ja, Dani wordt ook ouder en ouder...

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Old Mhb op 30-10-2010 om 10:18u

Cradle heeft voor mij altijd goeie albums gemaakt. Zelfs Thornography vind ik best goed. Wat deze betreft, voor je het weet is hij gedaan. Goed hoor, maar weer geen " dit is beestig goed " nummer.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Michiel op 01-11-2010 om 13:45u
Score: 85 / 100

Thornography had nooit onder de naam Cradle of Filth uitgebracht moeten worden. Het was 100% een experimenteel album van Paul en dus eigenlijk een side-project. The Cult of Venus Aversa vind ik inderdaad erg goed, een nummer dat eruit springt staat er wat mij betreft wél op, namelijk One Foul Step from the Abyss. Zet de bas wat hoger (of druk je koptelefoon dichter tegen je oren), dan hoor je die heerlijke dreigende ondertonen beter.

Forgive Me Father is inderdaad slap, duidelijk een er-moet-ook-geld-in-het-laatje-komen-nummer.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van tankard op 07-11-2010 om 13:27u
Score: 85 / 100

heb gisteren het album binnegehaald en nu 2maal beluisterd en moet zeggen dat dit een super album is
wat ik niet snap aan reacties hierboven is dat de mensen vinden dat forgive me father en lilith... de beste songs zijn,mss is dit wel omdat je deze al meer hebt kunnen beluisteren omdat deze al snel op youtube enzo stonden :)
nu vind ik dat dit album perfect in het verlengde van godspeed of the ... ligt lekkere snelle songs afgewisseld met paar rustige nummers en het iet wat commercielere forgive me father wat niet wilt zeggen dat dit een slechte song is


mijn besluit voor al degene die het vorige album en midian heel sterk vonden raad ik dit album ten sterkste aan wie fan van thornography is laat deze mss best links liggen ( ookal is dat zelf een goed album in mijn ogen)

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Joost op 16-11-2010 om 13:39u

Heb het album net gekocht bij de Velvet Music Store. Nu maar op het beste hopen :D Maarja, het is CoF.. ik heb er wel vertrouwen in. ^^

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van joeri op 17-11-2010 om 20:58u
Score: 80 / 100

ik heb de cd ook een paar keer geluisterd nu maar hij valt me niet tegen
ok het is wel weer van het zelfde maar ze zijn er wel goed in
en ik blijf hun toch wel goed vinden met een duet met een vrouw

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Artorius op 19-11-2010 om 16:37u
Score: 60 / 100

Joepie! Meer van hetzelfde.

Cradle Of Filth - Darkly, Darkly, Venus Aversa
Reactie van Metal Meepy op 10-12-2010 om 11:00u
Score: 99 / 100

Heeft iemand hier uberhaupt de 2CD special edition beluisterd? Of eventueel de extra-extra nummers op de fan edition? Daar geloof ik namelijk niets van. En zonder die nummers ooit beluisterd te hebben is het werkelijk onmogelijk deze geweldige plaat van een cijfer te voorzien. Naast Lillith Immaculate op de reguliere CD zijn namelijk juist de extra nummers (vooral: Adest Rosa Secreta Eros, Behind the Jagged Mountains, en Beast of Extermination) absolute top.

Als fan van het eerste uur (nou ja, ietsje later - ik kwam pas in 1993 met C.O.F. in aanraking, vlak voordat The Principle of Evil Made Flesh werd uitgebracht) kan ik niet anders zeggen dat Darkly, Darkly wat mij betreft de beste plaat is die COF heeft uitgebracht sinds hun legendarische debuut. De geweldige atmosfeer op die allereerste plaat weten ze niet te overtreffen, maar verder bevat deze plaat (dus alle! 16 nieuwe nummers) zo veel interessants dat het met een paar luisterbeurten nog lang niet bekeken is. Verslavend... Top...!