Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Carcass - Necroticism - Descanting The Insalubrious
Jaar van release: 1991
Label: Earache Records
Carcass - Necroticism - Descanting The Insalubrious
Volgens velen is Necroticism - Descanting The Insalubrious van Carcass de beste death metalplaat ooit gemaakt. Of dit ook daadwerkelijk zo is, laat ik graag aan de luisteraar over, aangezien smaken verschillen. Feit blijft wel dat deze plaat fenomenale death metal bevat in de vorm van een aantal klassiekers zoals Corporal Jigsore Quandary, Pedigree Butchery en (mijn persoonlijke favoriet) Incarnated Solvent Abuse.

Met Necroticism slaat Carcass wederom een nieuwe weg in. Weg zijn de versplinterende grindcorestukken. Strakke, technische death metal is het devies voor de eerste plaat waar Michael Amott (Arch Enemy) op meespeelt en een beetje melodie wordt voor het eerst niet geschuwd. Weg is de bloederige en smerige productie. De kraakheldere en superstrakke productie van Colin Richardson maakte in 1991 behoorlijk wat indruk op de internationale metalscene en werd een soort blauwdruk voor death metalproducties in die tijd. Necroticism is dan ook een goeie overgangsplaat van de grindcore op Reek Of Putrifaction (1988) naar de melodieuze death metal op Heartwork (1993) en Swansong (1996).

Niet verdwenen echter, zijn de teksten over allerhande ziekelijke bezigheden en aandoeningen en dit verklaart ook meteen de titel. ‘Descanting the insalubrious’ betekent vrij vertaald zoiets als ‘uitweiden over ongezonde zaken’ en dat doen de heren van Carcass op deze plaat voor de laatste keer. En dat resulteert dus weer in een hele reeks onuitspreekbare songtitels, waarvan je als leek de betekenis alleen maar kunt vermoeden.

Als bonus in de serie re-releases in digipack-uitvoering krijgen we deze keer de Tools Of The Trade ep. Een keuze die een hoop Carcass-fans waarschijnlijk erg blij maakt, aangezien deze ep behoorlijk lastig te vinden is. Deze ep bevatte oorspronkelijk ook het nummer Incarnated Solvent Abuse, maar aangezien de productie van deze ep bijna niet verschilt met die van Necroticism, hebben ze ervoor gekozen om dit nummer niet twee keer op de cd te zetten.

Het dvd-gedeelte is net als op de voorgaande cd’s van Carcass amusant en onverstaanbaar te noemen, met het verschil dat Michael Amott deze keer meebabbelt over allerhande zaken aangaande Carcass in het begin van de jaren ’90.

Om een lang verhaal niet nog langer te maken, lijkt de conclusie onvermijdelijk dat iedere death metalfan deze plaat in zijn kast moet hebben. Carcass schreef met Necroticism - Descanting The Insalubrious wederom muziekgeschiedenis en leverde een van de beste en belangrijkste platen in metalland af. Lang leve Carcass…

Tracklist:
Necroticism - Descanting The Insalubrious:
1. Inpropagation
2. Corporal Jigsore Quandary
3. Symposium Of Sickness
4. Pedigree Butchery
5. Incarnated Solvent Abuse
6. Carneous Cacoffiny
7. Lavaging Expectorate Of Lysergide Composition
8. Forensic Clinicism / The Sanguine Article

Tools Of The Trade ep:
9. Tools Of the Trade
10. Pyosified (Still Rotten To The Core)
11. Hepatic Tissue Fermentation II

DVD: The Pathologists Report - Part III: Mass Infection
1. Mikes Musical Input
2. A Label For Release
3. Corporal Jigsore Quandary
4. Achieving The Sound
5. The Album Imagery
6. Classical Carcass
7. Meaning Of The Album Title
8. Back To The Rehearsal Rooms
9. Red Dwarf “Smeg & The Heads”
10. Death Threats

Score: 92 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 23 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Carcass - Necroticism - Descanting The Insalubrious
Reactie van Draak op 06-01-2011 om 20:08u
Score: 99 / 100

Met de eindconclusie dat iedere deathmetalfan deze plaat in huis moet hebben ben ik het volkomen eens! Dijk van een album!
Toen ze op Graspop op het hoofdpodium stonden, stond ik bij 30 graden met het kippenvel dik op mijn armen. Fantastisch!!!