Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Amorphis - Magic & Mayhem - Tales From The Early Years
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records

Amorphis - Magic & Mayhem - Tales From The Early Years

In eerste instantie was het onduidelijk wat deze release nou precies voor moest stellen. Een compilatie-album of toch opnieuw opgenomen oude songs? Een mailtje naar platenmaatschappij Nuclear Blast bood uitkomst, Magic & Mayhem - Tales From The Early Years is oud materiaal in een nieuw jasje.

En dat betekent dat deze opnieuw opgenomen nummers louter en alleen van de eerste drie albums, te weten The Karelian Isthmus, Tales From The Thousand Lakes en Elegy (periode 1993-1996), afkomstig zijn. Nu kun je je afvragen waarom dit nodig is, maar als je weet dat de zang op Magic & Mayhem wordt verzorgd door zanger Tomi Joutsen (pas sinds 2005 bij Amorphis), dat het materiaal soms net iets anders wordt uitgevoerd dan het origineel en dat de kwaliteit van de nummers bovengemiddeld is, moet dat toch voldoende zijn om de aandacht te trekken.

Zowel voor fans die Amorphis al geruime tijd volgen als voor degenen die de band niet kennen, kan deze verzameling nummers interessant zijn. Tomi Joutsen doet de nummers eer aan, terwijl hij er toch zijn eigen draai aan weet te geven. De zang van Joutsen is wat mij betreft één van de sterke kanten van het huidige Amorphis en hoewel er in deze nummers vooral gegrunt wordt, hoor je zo nu en dan ook zijn fantastische cleane zang. Ook de verbeterde productie doet dit album goed. Met respect voor de productie van toen klinken deze versies voller en daardoor meer van deze tijd.

Inmiddels heeft de band een begin gemaakt met het nieuwe album en zijn er zestien songs in demoversie opgenomen. Gezien de koers die Amorphis de laatste albums vaart, zal de komende cd ongetwijfeld zo ruig niet zijn als de albums uit de death/doom metalperiode van de Finnen. Volgend jaar zal de opvolger van Skyforger uitkomen. Tot die tijd zijn Magic & Mayhem en de onlangs verschenen live-dvd Forging The Land Of Thousand Lakes wel erg lekkere tussendoortjes.

Tracklist:
1. Magic And Mayhem
2. Vulgar Necrolatry
3. Into Hiding
4. Black Winter Day
5. On Rich And Poor
6. Exile Of The Sons Of Uisliu
7. The Castaway
8. Song Of The Troubled One
9. Sign From The North Side
10. Drowned Maid
11. Against Widows
12. My Kantele
13. Light My Fire (The Doors-cover, bonustrack)

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 10 oktober 2010

Koop dit album in

Meer Amorphis:

[ Terug naar de Album Reviews ]