Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Black Diamond - Mourning For Me
Jaar van release: 2008
Label: Eigen beheer

Black Diamond - Mourning For Me

Female-fronted power-progressive metal uit Italië, het zal toch niet waar zijn? Een behoorlijke mond vol voor een eindproduct wat uiteindelijk niet heel veel anders klinkt dan Nightwish met vreemde tempowisselingen. Goed, dat is misschien ietwat overtrokken, maar aan de hand van enkele zeer kenmerkende pianopartijen, songpassages met gesproken woord-stukken die wel heel erg aan Dead Boy’s Poem doen denken en mannelijke zang die als twee druppels water lijkt op een meer zuivere variant van Tuomas Holopainen’s zang try-outs van het debuutalbum, kan ik toch niet anders concluderen dan dat deze Finse band van grote invloed is geweest op Black Diamond.

Gelukkig heeft de band in de vorm van Graziachiara Melissa een meer dan capabele zangeres die geen sopraanstem hoeft op te zetten om krachtig te klinken. Soms vogelt ze te veel met haar zanglijnen, voor het grootste deel laat ze horen een mooie stem te hebben die uitermate geschikt is voor het melodieuze metal genre. De soms wat vreemde zanglijnen vallen echter niet altijd op, omdat de songstructuren door hun ‘progressieve’ aard soms ook wat vreemd aandoen. Zo zorgen drumpartijen die in plaats van technisch, chaotisch klinken, misplaatste gitaarsolo’s en afgrijselijke screams die net zo spontaan verdwijnen als ze verschenen, soms voor behoorlijk gefronste wenkbrauwen.

Iets wat ook voor een frons zorgt zijn de afgrijselijke emo teksten over zelfmoorden en begrafenissen. Helemaal door het prachtige gebruik van Engels op zijn Italiaans (rare uitspraak en vreemde zinsconstructies) klinkt het allemaal zo afgezaagd en kinderlijk dat het geheel me bij vlagen behoorlijk op de lachspieren werkt.

Genoeg geklaagd, de nummers zelf zijn voor het grootste deel best goed te noemen en is tenminste niet overgeproduceerd met misplaatste koren en orkestopvulling. Het geheel is meer metal dan symfonisch en dat zorgt er in ieder geval voor dat Mourning For Me best uit te zitten is. Mag ik voor het volgende album alleen iets minder clichés in de teksten en iets meer structuur in de nummers?

Tracklist:
1. The Evil Fall
2. Fallen Angel
3. Never-ending Eclipse
4. Greenwoods
5. December Winds
6. Ascension
7. Funeral Of A Suicide
8. Lake Of Melancholy

Score: 68 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 25 juni 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]